Kirjoittajan kymmenen tärkeintä työkalua.

Parhaatkaan työkalut eivät tee sinusta hyvää kirjoittajaa, mutta ne nopeuttavat ja helpottavat kirjoitustyösi eri vaiheita. Olen valinnut tähän kymmenen kirjoittajalle tärkeää työkalua, joita olen itse pitkään käyttänyt ja joita tiedän monien huippukirjoittajien jatkuvasti käyttävän. Osa niistä löytyy jo kotoasi, osan hankit kätevästi ja edullisesti netin kautta. 

1. Kännykän Muistiinpanot, lisämuistisi

Loistava idea voi tulla missä vain. Samoin hauska oivallus tai erikoinen havainto. Siksi hyvä kirjoittaja pitää aina mukanaan muistiinpanovälineitä. Vihko ja penaali eivät yleensä mahdu takin tai housun taskuun, mutta kännykkä mahtuu. Kännykän maksuton muistiinpanosovellus onkin kirjoittajan oma aarrearkku. Muistiinpanojen teko sinne on helppoa ja nopeaa.

Applen laitteissa vakiona olevassa Muistiinpanot -sovelluksessa muistiinpanojen ei tarvitse olla pelkkää tekstiä. Voit liittää niihin kuvia tai skannata mukaan tiedostoja sovelluksen omalla skannerilla. Voit jopa piirtää ja kirjoittaa muistiinpanosovellukseen sormea tai näytölle tarkoitettua kynää käyttäen.
Löydät tekemäsi muistiinpanot helposti paitsi tekemiesi kansioiden, myös sovelluksen kehittyneen hakutoiminnon avulla. Myös muistiinpanojen jakaminen kaverille tai tallentaminen esim. Wordiin sujuu helposti.

2. Muistikirja ja kynä, ideariihesi

Perinteinen muistivihko on kärsinyt pienen inflaation digitalisaation myötä, mutta kirjoittajalle se on edelleen elintärkeä apu etenkin ideointi- ja suunnitteluvaihessa. Kyse on oppimisen ja innovoinnin psykologiasta: Kun saat eteesi tyhjän valkoisen paperin ja kynän, ajatuksesi alkavat rullata eri tavalla. Intuitio tulee avuksesi. Sinusta tulee luovempi. Keksit asioita, joita et muuten keksisi. Voit edistää tätä muutosta siirtymällä vihkosi ja kynäsi kanssa sinulle mieluisaan rauhalliseen paikkaan, jossa et normaalisti kirjoita tai työskentele.

Kun minulle tulee jokin tenkkapoo tai haluan saada uusia ideoita, etsin käsiini muistivihon, kynän ja kupin kahvia. Sitten siirryn lasikuistille, terassille tai johonkin muuhun rauhalliseen ja mukavaan paikkaan istumaan. Ei aikaakaan, kun haaste on selätetty tai ainakin suunniteltu seuraavat stepit sen ratkaisemiseksi.

Kirjoittajakoulu: Kännykkäkameran ansiosta voit kuvata havaintojasi ja kokemuksiasi missä ja milloin vaan.

3. Kännykän kamera, dokumentaattorisi

Ole oman elämäsi ja ympäristösi dokumentaattori. Ikuista kännykälläsi kiinnostavia tilanteita, tapahtumia, paikkoja. Kuvaaminen auttaa sinua tekemään havaintoja näkemästäsi ja kokemastasi ja painamaan asioita ja ideoita mieleesi. Tämä taas auttaa sinua kehittämään parempia juttuja ja tarinoita ja rakentamaan uskottavia henkilöhahmoja ja mukaansa tempaavia juonenkäänteitä.

Kirjoittajakoulu: Google on kirjoittajan paras tutkimusapulainen

4. Google, tutkimusapulaisesi

Googlen lisääminen kirjoittajien tärkeimpien työkalujen joukkoon kuulostaa hupaisalta, mutta kukapa tulisi toimeen ilman sitä. Google on kirjoittajan väsymätön tutkimusapulainen. Miten helppoa taustatutkimuksen teko, aineiston keruu ja ideoiden koonti onkaan Googlen avulla ja miten vaikeaa se olikaan ennen sitä?

Google on erityisen tärkeä työkalu kirjoitustyön alkuvaiheeseen, kunhan sinulla on keinot pitää löytämäsi linkit, ideat, kuvat ja tiedot järjestyksessä. Verkkoselaimesi kirjanmerkkikansiot voivat toimia apunasi hetken aikaa, mutta kun muistiinpanojen määrä kasvaa, tarvitset todennäköisesti järeämpiä keinoja kuten Evernoten.

Evernote on kirjoittajan ja tutkijan arkistonhoitaja, Kirjoittajakoulu

5. Evernote, arkistonhoitajasi

Jos teet kirjoitustyötäsi varten taustatutkimusta tai aineistonkeruuta netin kautta, Evernote on mahtava apulainen.

Kyseessä on verkkosovellus, joka on varta vasten kehitetty pitämään muistiinpanosi ja aineistosi hyvässä järjestyksessä. Voit ottaa sen käyttöön maksutta verkkoselaimen kautta tai lataamalla Evernoten Apin. Evernoten käyttö on mutkatonta. Kun löydät netistä kiinnostavan artikkelin, e-kirjan tai PDF:n, voit parilla klikkauksella tallentaa joko linkin, tekstin ja kuvat tai vaikka koko PDF:n muistiinpanona Evernoteen. Sinun ei tarvitse poistua lainkaan nettisivulta.

Voit rakentaa Evernoteen useita eri muistikirjoja ja merkitä yksittäisiä muistiinpanoja hakusanoin. Näin löydät yksittäisetkin muistiinpanot helposti. Evernote sopii loistavasti paitsi kirjoittajille, myös työnsä tai opiskelujensa vuoksi aineistoa, ideoita ja tietoa kerääville. Ilmaisella versiolla saat Evernoten asennettua kahteen laitteeseesi.

6. Plot Factory, tarinasi rakentaja

Hyvistä ideoista ei synny automaattisesti hyviä tarinoita. Ei, vaikka olisit kirjoittamisen supersankari, joka veteli äidinkielestä kymppejä ja jolla on aina sana hallussa.

Tarinan rakentaminen on vähän kuin rakentaisit taloa. Sitä on suunniteltava ennakkoon.

Ennen aloittamista sinun on tiedettävä, miksi ja kelle rakennat. Sinun on tunnettava asukkaat, tarinasi päähenkilöt, ja heidän unelmansa ja pelkonsa. Näiden avulla voit kehitellä juonen, joka vie lukijan tai katsojan mukaansatempaavasta aloituksesta käänteiden kautta yllättävään ja palkitsevaan loppuratkaisuun.

Tarinan rakentamiseen on onneksi tarjolla paitsi verkkokursseja ja kirjoja, myös englanninkielisiä sähköisiä työkaluja.Yksi parhaista on Plot Factory, kaikilla päätelaitteilla toimiva tarinan suunnittelutyökalu.

Sen avulla voit luopua post-it-lappusista ja rakentaa tarinasi maailman, henkilöhahmot, tapahtumapaikat, juonen ja koko tarinan yhdessä paikassa. Maksuttomalla versiolla pääset tutustumaan palveluun, mutta jos olet tosissasi fiktion kirjoittamisen kanssa, suosittelen ehdottomasti maksullista versiota. Itselläni on nyt käytössä paras ja laajin Novelist-paketti, joka maksaa n.16€ kuussa. Klikkaa yllä olevaa Plot Factoryn kuvaa tai otsikkoa ja käy testaamassa.

Kirjoittajakoulu: Microsoft word on kirjoittajan tuttu apuväline

7. Microsoft Word, muusasi

Sinua ehkä naurattaa, mutta vanha kunnon Word kuuluu kirjoittajan parhaisiin ystäviin. Voi olla, että käytät mieluummin jotakin kilpailevaa tekstinkäsittelysovellusta ja se suotakoon.

Word on vähän tylsä, myönnetään, mutta se on luotu kirjoittamiseen ja siinä on monia kirjoittajaa auttavia toimintoja. Työkalut-valikon sanamäärä -kohdasta pääset tarkastamaan tekstisi sanojen ja merkkien kokonaismäärän. Koko näytön tilan avulla kirjoittaminen sujuu täysin ilman häiriöitä. Lisäksi word huomaa kirjoitusvirheet automaattisesti.

Kun sinun täytyy kirjoittaa jotakin, jonka pitäisi vaikuttaa lukijaansa, suosittelen että kirjoitat ja editoit tekstin ensin Wordissa julkaisuvalmiiksi. Sen jälkeen siirrä valmis tekstisi julkaisujärjestelmään tai lomakkeeseen.

Kunnollisen, selkeän ja vaikuttavan tekstin kirjoittaminen suoraan julkaisujärjestelmiin tai sähköisiin lomakkeisiin on vaikeaa. Et näe niissä aina kaikkea kirjoittamaasi tekstiäsi kerralla. Myös tekstin editointi, kirjoittamisen tärkein vaihe, on niissä usein tuskallista.

Grammarly on kirjoittajan englanninkielinen editoija ja oikolukija. Kirjoittajakoulu

8. Grammarly, englantia puhuva editoijasi

Kirjoitatko myös englanniksi? Jos kyllä, tutustu Grammarlyyn.

Grammarly on oma tekoälyä hyödyntävä kielenhuoltajasi, oikolukijasi, tyyliniekkasi ja kustannustoimittajasi. Se huomauttaa ystävällisesti kirjoitusvirheistäsi ja ehdottaa sinulle parempia prepositioita, sanoja ja ilmauksia. Kun kirjoitat hyvin, se ei unohda kehua ja taputella selkään.

Minulla on käytössä maksullinen versio, joka vie tekstieni editoinnin vielä pidemmälle. Grammarly pyrkii varmistamaan, että englanninkieleni on rikasta ja tekstini sujuvaa, helppolukuista sekä vaikuttavaa. Se hälyttää liian pitkistä lauseista, passiivin käytöstä ja vaikealukuisuudesta.

Grammarlyn käyttö on tehty kirjoittajalle superhelpoksi. Voit liittää sen halutessasi verkkoselaimeesi, jolloin se tarkistaa automaattisesti kaikki verkossa kirjoittamasi tekstit. Voit naputella tekstiä Grammarlyyn myös suoraan. Tällöin se toimii tavallista fiksumpana tekstinkäsittelyohjelmana, joka ei vain herjaa virheistä vaan myös ehdottaa saman tien, miten ne korjataan. Saat kunkin korjauksen tehtyä yhdellä klikillä.

Grammarlyyn voi liittää tekstejä editoitavaksi myös leikkaa-liimaa-menetelmällä tai lataamalla sinne Microdoft Word-dokumentin. Kaikki korjatut tekstisi jäävät muistiin Grammarlyn pilveen, joten voit palata niihin aina tarvittaessa.

Jos haluat, että tekoälyn ohella oikea ihmiskääntäjä oikolukee ja korjaa tekstisi, sekin onnistuu. Grammarlyn kautta voi tilata ammattimaiset kielitarkastukset nopeasti ja edullisesti. Klikkaa Grammarlyn kuvaa tai otsikkoa niin pääset testaamaan.

Kirjoittajakoulu: Tallenna puolivalmiit ja valmiit työsi pilveen.

9. Drive, luovien töidesi varasto

Unelmoitko siitä, että voit kirjoittaa tulevaa mestariteostasi mistä ja milloin vain? Läppärillä, padilla, mummin PC:llä tai vaikka kirjaston tietokoneella.

Tämä onnistuu, kun otat käyttöösi ICloud Driven tai Google Driven. Molemmat niistä säilövät tärkeimmät tekeleesi pilveen. Näin pääset niihin käsiksi kaikilla laitteilla mistä ja milloin vaan. Kun luovat työsi on varastoitu pilveen, voit tarvittaessa jakaa niihin pääsyn myös muille. Voit myös järjestää tallentamasi tiedostot kansioihin, jolloin ne pysyvät järjestyksessä. ICloud on vakiona kaikissa Apple-laitteissa ja saat ICloud Drivestä 5GT:tä maksutonta iCloud tallennustilaa tärkeille kuvillesi ja tiedostoillesi. Lisätilaa voit hankkia kätevästi kuukausimaksulla. Jos sinulla on Google-tili, käytössäsi on myös Google Drive ja siellä jopa 15 GT:tä maksutonta tallennustilaa. Klikkaa kuvaa tai otsikkoa, niin pääset ottamaan Driven käyttöön.

Kirjoittajakoulu - arvostelupalvelu

10. Arvostelupalvelu, oma kriitikkosi

Omiin ideoihinsa ja kirjoituksiinsa on helppo kiintyä.

Vasta kun annat tekstisi jollekin ulkopuoliselle luettavaksi, selviää, miten muut kokevat sen. Ymmärtävätkö he sen, mitä yrität kertoa? Onko uutisessasi uutista, artikkelissasi päätä ja häntää? Onko romaanikäsikirjoituksessasi kelpo tarina vai onko se pelkkää tajunnanvirtaa, satunnaisia kuvailuja ja juonenkäänteitä?

Ennen kuin lähetät hengentuotettasi julkaistavaksi, pyydä jotakuta ulkopuolista lukemaan se alusta loppuun. Parasta on, että saisit lukijaksi jonkun, joka lukee itse paljon ja osaa ja haluaa antaa rakentavaa palautetta. Tarvitset näkemystä ja kannustusta, et aiheettomia kehuja tai masentavaa lyttäystä.

Jos sinulla on jo romaanikäsikirjoitus tai suuri osa siitä valmiina, kannattaa pyytää siitä palautetta esim. Nuoren Voiman Liiton edullisesta arvostelupalvelusta. Lähetä käsikirjoituksesi sinne luettavaksi ennen kuin lähetät sitä kustantajalle.
Klikkaa kuvaa tai otsikkoa, niin pääset lukemaan aiheesta lisää.

Ota käyttöön supervoimasi.

Lopeta jahkailu ja tule kirjoittajaksi, joka olet aina halunnut olla. Ilmoittaudu nyt mullistavaan Supervoima-kirjoittajavalmennukseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *