Kirjoittaminen vaatii aikaa, mutta mistä sitä saa?

Moni aloitteleva kirjoittaja kokee, että kirjoittaminen vie liikaa aikaa. Päivätyöt, perhe, ihmissuhteet, liikunta, muut harrastukset ja moninaiset kotityöt. Kaikki ne vievät aikaa ja nukkua ja syödäkin pitää. 

Aika onkin yksi ihmiskunnan mysteereistä. Se on arvokasta, sillä sitä ei saa lisää, oli kuinka rikas tahansa. Se kuluu, vaikkei sitä käytetä. Sen sanotaan olevan tasapuolinen kaikille, mutta se tuntuu kohtelevan joitakin paremmin kuin toisia. Jotkut myös näyttävät osaavan käyttää sitä paremmin kuin toiset. Tässä artikkelissa autamme sinua muuttamaan arkeasi niin, että osaat käyttää aikaasi paremmin elämäsi tärkeisiin asioihin. Toivomme, että kirjoittaminen olisi yksi niistä. 

Miksi ajan löytäminen kirjoittamiselle tai muille asioille, joita pidämme tärkeinä, on niin vaikeaa?

Yksi syy on se, että olemme rakastuneita rutiineihimme.

“Tässä kohtaa iltapäivää käyn pullakahvilla. Tuolloin on saunailta, tuolloin siivouspäivä. Iltaisin katsomme aina tv-sarjaa. Sen jälkeen päädyn aina somettamaan ja sitten onkin jo aika mennä nukkumaan.”

Hyvät rutiinit ovat elintärkeitä. Joskus rutiinit kuitenkin vievät aikaasi vääriin asioihin eivätkä tue tavoitteitasi. Muuttamalla rutiineitasi voit muuttaa elämäsi. 

Toinen syy ovat aikavarkaatNe ovat ihmisiä ja asioita, jotka vievät aikaasi silloin, kun et haluaisi sitä heille antaa. Silloin kun sinun pitäisi tehdä jotakin muuta. Joskus annat aikaasi aikavarkaille vapaaehtoisesti, joskus huomaamattasi, joskus pakon sanelemana. Tunnettuja aikavarkaita ovat tarpeettomat palaverit ja tapaamiset, turhanpäiväinen viihde, päämäärätön netti- ja somesurffailu, jonottaminen, samojen asioiden hoitaminen tai selvittely moneen kertaan, rikkoontuvat laitteet, temppuilevat tietokoneet, reklamaatioiden hoito ja kaikki tarpeeton odottelu.

Aikavarkaita voivat olla myös asiat, jotka olisi hyvä tehdä, mutta joista ei ole sinulle tai muille juurikaan iloa tai hyötyä. Puhun sinulle, joka silität aina tyynyliinat, t-paidat ja bokserit ja järjestät kirjahyllyn kirjat värijärjestykseen. Tämä koskee myös sinua, joka pidät itseäsi kiireisenä, mutta jolla sohvatyynyjen hapsut eivät ole koskaan vinossa ja jolle lähikauppa ei juuri koskaan kelpaa.

Perfektionisteilla aikavarkaita on nimittäin usein oikein olan takaa. He kun saattavat tuhrata tavanomaisiin töihinkin tuplasti aikaa, koska haluavat tehdä priimaa silloinkin kun tavallinenkin olisi tosi hyvä.

Sosiaalinen media on myös monelle aikamoinen aikavaras. Se on yllättävän addiktoiva. Pienet sometauot venyvät puolen tunnin mittaisiksi ja jos näitä taukoja on pitkin päivää, ei kannata ihmetellä, mihin aika menee. 

Sinä itse tiedät, mitkä ovat oman elämäsi aikavarkaita ja mistä voit ja haluat päästä eroon ja mistä et.

Joka tapauksessa on turha kuvitella, että päiviisi ilmestyisi kuin taikaiskusta tyhjiä isoja rakoja, jolloin olisit työtä ja tekemistä vailla ja muusa huutelisi sinua ideoimaan ja kirjoittamaan. Päivät täyttyvät helposti mitä ihmeellisimmistä asioista. Kuten sananlaskukin sanoo, aika menee arvellessa, päivät päätä käännellessä.

Varasta kalenteristasi aikaa elämäsi tärkeille asioille.

 

Sinun täytyy alkaa tietoisesti varastaa aikaa elämäsi tärkeille asioille. Jos kirjoittaminen kuuluu niihin, ala varata sille systemaattisesti ajanjaksoja kalenteristasi.

Monia auttaa alkuun ajatus, että kirjoittaminen on uusi ja tärkeä projekti. Projekteillahan on aina ohjelma ja aikataulu. Maratoniin valmistautuvat laativat itselleen tarkan viikoittaisen harjoitusohjelman. Tutkintoon tai kokeeseen pänttäävät tekevät opiskeluohjelman. Uutta liiketoimintaa kehittävät blokkaavat kalenteristaan aikaa suunnitteluun ja kehitykseen. Taulun maalaamista, remonttia tai puutarhan laittoa suunnittelevat tietävät, että mitään ei synny ilman aikaa.

Kirjoittaminen voi olla myös hyvä säännöllinen harrastus muiden joukossa. Päivittäisen tunnin juoksulenkin perään sopisi hyvin päivittäinen tunnin kirjoitustuokio. Liikunnan ja kirjoittamisen yhdistelmästä saat tuplahyödyn, sillä juokseminen aktivoi tutkimusten mukaan laajasti aivosoluja ja sen jälkeen kirjoittaminen rullaa ihan eri tavalla.

Kirjoittaminen vaatii kärsivällisyyttä.

 

Otetaanpa esimerkiksi eräs John, yhdysvaltalainen asianajaja, joka halusi kirjoittaa. Hänellä oli haastava päivätyö, joten aikaa ei ollut hukattavaksi. Niinpä hän kirjoitti vain 30-60 minuuttia päivässä kolmen vuoden ajan.

Kun ensimmäinen romaani A Time to Kill valmistui 1989, John lähetti sen toiveikkaana 40 kustantajalle. Kaikilta tuli ei-vastaus. Kolme vuotta töitä turhaan.

John ei luovuttanut, vaan uskoi oppineensa matkan varrella paljon kirjoittamisesta. Hän piti edelleen päivätyönsä lakimiehenä ja aloitti seuraavan teoksen kirjoittamisen samalla systeemillä. Seuraavasta kirjoitushankkeesta tulikin maailmanmenestys. Teoksen nimi oli the Firm. Olet ehkä lukenutkin tarinan tai nähnyt sen Hollywood-elokuvana.

Kyseessä oli tietenkin maailmankuulu kirjailija John Grisham. The Firmin menestyksen myötä myös Time to Kill julkaistiin ja filmatisoitiin. Tähän mennessä oikeudenmukaisuutta teoksillaan peräänkuuluttava asianajaja on julkaissut 30 kirjaa, niitä on käännetty yli 30 kielelle ja niitä on myyty satoja miljoonia kappaleita. Kirjoittaminen voi viedä pitkälle.

Laadi sinäkin John Grishamin tapaan arkeesi kirjoittamista tukevat ja aikatauluihisi sopivat uudet rutiinit. Vaikkapa tunti kirjoittamista per arkipäivä. Viikonloppuisin kaksi. Näin kirjoittaminen saisi sinulta jo yhdeksän tuntia aikaa viikossa. 

Mitä jättää tekemättä tai vähentää?

 

Jotta voisit kartoittaa, mihin aikasi tällä hetkellä menee ja mitä voisit jättää tekemättä saadaksesi aikaa kirjoittamiselle ja muille elämäsi tärkeille asioille, haluaisimme sinun kokeilevan Eisenhowerin maailmankuulua ajanhallintatyökalua.

Tätä yksinkertaista työkalua käyttämällä minä ja miljoonat muut ovat onnistuneet tunnistamaan vanhentuneet rutiininsa ja aikavarkaansa ja haalimaan enemmän aikaa elämänsä tärkeille asioille. Kirjoittaminen on toivottavasti yksi niistä.

Lataa Eisenhowerin ajanhallintatyökalu

Kirjoittaminen ja ajanhallinta

Kun lataat työkalun (pdf), liitämme sinut postituslistallemme ja saat sähköpostiisi myös muita kirjoittamista helpottavia vinkkejä.

Piditkö tästä jutusta?

Forrest Gumb, päähenkilö, vastustajat ja muut tarinasi tyypit, fiktion kirjoittaminen, Stoori, Kirjoittajakoulu

Päähenkilö, vastustaja ja muut tarinasi tyypit

Tarinassasi on aina oltava päähenkilö eli protagonisti. Hän on tarinasi keskeisin hahmo, jonka “muutosmatkasta” romaanissasi tai muussa fiktiivisessä tarinassasi on viime kädessä kyse. Päähenkilösi pyrkii tarinassasi johonkin tärkeään ja pelissä ovat hänen kannaltaan

Lue artikkeli
Kirjan kirjoittaminen vaatii suunnitelman

Kirjan kirjoittaminen bucket listalla? Näin pääset alkuun.

Kirjan kirjoittaminen tuntuu olevan yksi suosituimmista pitkäaikaisista unelmista täällä läntisellä pallonpuoliskolla. Se on selvästi yleisempi ja universaalimpi haave kuin vaikkapa pääosan näytteleminen elokuvassa, syöpälääkkeen keksiminen tai esiintyminen suurilla lavoilla. Amerikkalaisen Thriftbooksin 2021

Lue artikkeli
Scroll to Top