Päähenkilö, vastustaja ja muut tarinasi tyypit

Tarinassasi on aina oltava päähenkilö eli protagonisti. Hän on tarinasi keskeisin hahmo, jonka “muutosmatkasta” romaanissasi tai muussa fiktiivisessä tarinassasi on viime kädessä kyse.

Päähenkilösi pyrkii tarinassasi johonkin tärkeään ja pelissä ovat hänen kannaltaan isot panokset.

Tarinassasi täytyy olla aina myös vastustaja eli antagonisti. Vastustajia voi olla useampiakin, mutta päävastustaja (Eng. Villain) estää alati kovenevin keinoin päähenkilöäsi saavuttamasta sitä, mihin hän pyrkii.

Usein vastustajat näyttäytyvät ihmisen tai ihmisjoukon muodossa. Joskus vastustaja voi löytyä myös päähenkilön pään sisältä. Päähenkilö voi käydä jonkin tosi tärkeän asian suhteen sisäistä kamppailua, joka tarinan lopussa ratkeaa.

Vastustajana voi olla myös yhteiskunnallinen voima (poliisi, puolue, kansanliiike, hallintoelin, terrorismi, vieras valtio, oikeusjärjestelmä, yritysmaailma)  tai uhkaava luonnonvoima. (tulva, myrsky, kato, virus jne.)

Sivuhenkilöt – tarinan tärkeät apurit

 

Lisäksi tarina vaatii useimmiten myös sivuhenkilöitä, jotka tukevat joko päähenkilöä tai vastustajaa tai ovat muuten tarinan kulun kannalta tärkeässä roolissa. Älä kuitenkaan sullo tarinaasi yhtään henkilöä, jolla ei ole tarinan juonessa kunnon roolia. Yksikään henkilö ei saa olla tarinassasi vain siksi, että hän olisi hauska tai kiinnostava hahmo.

Yleisesti käytettyjä sivuhenkilöiden roolihahmoja ovat:

  1. Sivustakatsoja (Engl. Sidekick), joka on mukana alusta loppuun.
  2. Luottotyyppi, joka tukee päähenkilöä ja on hänen uskottunsa
  3. Rakkauden kohde
  4. Estäjä, joka asettaa mutkia päähenkilön matkaan, vaikkei olekaan varsinainen päävihollinen
  5. Ylllyttäjä, joka yllyttää päähenkilöä toimimaan

Opettele tuntemaan tarinasi henkilöt

 

Sinun on opittava tuntemaan tarinasi henkilöt kuin parhaat ystäväsi, jotta voit kirjoittaa heistä hyvän ja vaikuttavan tarinan.  Ei riitä, että tiedät, minkä ikäisiä ja näköisiä he ovat ja millaista elämää he tarinassasi elävät.

Sinun on tiedettävä heidän perimmäiset arvonsa, tavoitteensa ja päämääränsä tarinassa. Sinun on tunnettava heidän luonteidensa heikkoudet ja vahvuudet, heidän toiveensa,  pelkonsa ja salaiset paheensa.

Eikä tässä vielä kaikki. Sinun on tunnettava myös heidän taustatarinansa (Engl. backstory)  eli millaisesta perheestä ja paikasta he ovat lähtöisin, mitä heille on aiemmin elämässä tapahtunut, miten tämä kaikki on heihin vaikuttanut ja minne he ovat nyt menossa.

Tee päähenkilöstä ja muista henkilöistä henkilöesittelyt

 

Tarinan kirjoittaminen on pitkä, työläs ja systemaattisuutta vaativa projekti, johon tulee usein myös eri mittaisia taukoja.  Niinpä aiemmin mietityt ja kirjoitetut asiat unohtuvat helposti. Tarinaan tulee helposti outoja aukkoja, ristiriitaisuuksia ja epäloogisuuksia. Nämä ärsyttävät tulevia lukijoita ja katsojia.

Siksi ei riitä, että mietit päähenkilön, vastustajat ja sivuhenkilöt taustatarinoineen mielessäsi. Sinun kannattaa kirjoittaa jokaisesta tärkeästä henkilöhahmostasi perusteellinen henkilöesittely ja pitää sitä esillä aina kirjoittaessasi.

Yhdessä nämä henkilöesittelyt muodostavat tarinasi henkilögallerian, joka on mahtava väline tarinasi kirjoittamisessa.

Kirjoittajakoulun Stoori-tarinavalmennuksessa opit suunnittelemaan ja rakentamaan tarinasi ja sen henkilöt alan mestarien tavoin. 

Apunasi ovat innostavan verkko-opetuksen ja tehtävien ohella helppokäyttöiset suunnittelupohjat. Ne jäävät käyttöösi valmennuksen jälkeenkin.  Ilmoittaudu tästä linkistä tai kysy lisää meiltä.

Piditkö tästä jutusta?

Forrest Gumb, päähenkilö, vastustajat ja muut tarinasi tyypit, fiktion kirjoittaminen, Stoori, Kirjoittajakoulu

Päähenkilö, vastustaja ja muut tarinasi tyypit

Tarinassasi on aina oltava päähenkilö eli protagonisti. Hän on tarinasi keskeisin hahmo, jonka “muutosmatkasta” romaanissasi tai muussa fiktiivisessä tarinassasi on viime kädessä kyse. Päähenkilösi pyrkii tarinassasi johonkin tärkeään ja pelissä ovat hänen kannaltaan

Lue artikkeli
Kirjan kirjoittaminen vaatii suunnitelman

Kirjan kirjoittaminen bucket listalla? Näin pääset alkuun.

Kirjan kirjoittaminen tuntuu olevan yksi suosituimmista pitkäaikaisista unelmista täällä läntisellä pallonpuoliskolla. Se on selvästi yleisempi ja universaalimpi haave kuin vaikkapa pääosan näytteleminen elokuvassa, syöpälääkkeen keksiminen tai esiintyminen suurilla lavoilla. Amerikkalaisen Thriftbooksin 2021

Lue artikkeli
Scroll to Top