Kirjoittaja, haluatko huipulle? 

 

Monet haaveilevat huippu-urheilijan urasta. Heitä on helppo toppuutella. Unelmoi vain, mutta matka on pitkä ja tie kivinen. Vain pieni prosentti onnistuu. Hanki kunnon koulutus ja toinen ammatti rinnalle.

Matka huippu-urheilijaksi ja huippukirjoittajaksi on itse asiassa paljolti samanlainen.

Kummaksikin on vaikea tulla.

Kumpikin vaatii sinnikkyyttä, rohkeutta, oppimista ja uurastusta. Yrittämistä kerta toisensa jälkeen. Tappioiden nielemistä. Muiden tulonlähteiden ja vara-ammattien hankkimista uran suurta läpimurtoa odotellessa. Vain harva jaksaa edes yrittää. 

Jos ei yritä, ei voi onnistua. 

Huippukirjoittajan hyvä elämä

 

Huippukirjoittajan elämä voi olla itse asiassa paljon leppoisampaa kuin huippu-urheilijan. Voit työskennellä missä ja milloin haluat. Sinua ei myydä tahtomattasi uusiin joukkueisiin ja pakoteta muuttamaan vieraisiin maihin. Sinun ei tarvitse treenata taitojasi halleilla, saleilla tai kentillä joka päivä kuutta tuntia. Sen sijaan voit ammentaa aiheita ja ideoita kaikesta näkemästäsi, kuulemastasi ja tekemästäsi.

Huippukirjoittajana et todennäköisesti saa myöskään kovin paljon rasitusvammoja.

Huippukirjoittajan ei tarvitse myöskään olla erityisen kilpailullinen. Kirjoittaja kilpailee lukijoiden huomiosta ja lompakoista, ei muita vastaan.

Kirjoittajana voit toimia halutessasi salanimellä ja pitää henkilökohtaisen elämäsi piilossa. Kukaan ei tiedä vieläkään, kuka on Loistava Ystäväni -sarjan kirjoittaja Elena Ferrante. Poikkeus on tietysti itse Elena, hänen kustantajansa ja ehkä myös Lila. (jos et tiedä kuka hän on, lue kirja)

Elena Ferrante perustelee salanimen käyttöä sillä, että hän haluaa säilyttää yksityisyytensä. Kuulostaa virkistävältä näinä aikoina, jolloin monet jakavat jokaisen välipalansa somessa ja katsovat toisten toilailuja tositeeveestä.

Uran kirjoittajana ei tarvitse päättyä kolmekymppisenä vaan se voi jatkua kuolemaan saakka.

Huippu-urheilijat pysyttelevät usein lajissaan, mutta huippukirjoittaja voi tehdä uusia aluevaltauksia menettämättä uskottavuuttaan. 

Otetaanpa esimerkiksi vaikka maailmankuulu norjalainen rikoskirjailija Jo Nesbo. Hän on taustaltaan jalkapalloilija, muusikko ja entinen pörssimeklari. Hän kirjoitti esikoisromaaninsa Lepakkomies vuonna 1997 puolen vuoden virkavapaallaan Australiassa. Sen jälkeen kirjoittaminen vei hänet mukanaan. Rikosromaanien lisäksi hän on kirjoittanut myös novellikokoelman, matkakirjan ja sarjan Tohtori Proktor -lastenkirjoja. Hän on jopa ideoinut norjalaisen televisiosarjan. Hänen teoksiaan on käännetty jo yli 50 kielelle ja myyty yli 30 miljoonaa kappaletta. 

Sekä huippu-urheilijat että huippukirjoittajat voivat saada vaikutusvaltaa, vapautta ja vaurautta, ja sitä kautta he voivat vaikuttaa, muuttaa ihmisten ajattelua ja maailmaa.

 

Piileekö onni huipulla?

 

Kaikki hyvät urheilijat ja kirjoittajat eivät kuitenkaan halua huipulle. He haluavat kyllä kirjoittaa ja urheilla, mutta he eivät kaipaa kuuluisuutta, mainetta ja mammonaa. Se kun ei tuo välttämättä onnea. Onnistumisesta ei myöskään ole takeita ja huipulla saattaa tuulla ikävästi.

Kuulutko sinä heihin? Ymmärrän hyvin jos vastaat kyllä. Se on täysin ok.

Liikunta ja kirjoittaminen ovat kuitenkin asioita, joiden pitäisi kuulua kaikkien elämään. Mitä enemmän niitä teet, sitä onnellisempi ja terveempi todennäköisesti olet. Siksi kannustan sinua ottamaan nyt molemmat elämääsi. 

Kirjoitustaitosi kehittämisestä hyödyt aina myös ammatillisesti. Hyvä kirjoitustaito tuo vaikutusvaltaa ja auttaa elämässä eteenpäin. Kirjoittaminen on tehokas työkalu, joka edistää opiskeluja, työnhakua, työmenestystä ja muiden omien tavoitteiden saavuttamista.  

Jos olet yrittäjä tai toimit johto- tai esimiestehtävissä, ilman hyvää kirjoitustaitoa et pääse puusta pitkään. Sinun on osattava kirkastaa ja kiteyttää yrityksesi visio, missio ja tarjonta ja saada ne viestittyä selkeästi ja innostavasti henkilökunnallesi, kumppaneillesi ja nykyisille ja tuleville asiakkaillesi. Ei riitä että olet hyvä puhumaan, sillä myyntipuheetkin pitää ensin kirjoittaa.  

 

Onko kirjoittamisesta elannoksi?

 

Jos haluat ansaita kirjoittamisella elantosi, voit tehdä sen julkaisematta yhtään bestselleriä tai saamatta ensimmäistäkään kirjallisuuspalkintoa. 

Kirjailijan työ on vain yksi pieni haara kirjoittajien laajassa ammattikunnassa. Taitavista nettikirjoittajista ja sisällöntuottajista on tällä hetkellä tosi kova kysyntä. Copywriterit, tiedottajat ja muut toimistoissa, yrityksissä ja yhteisöissä toimivat viestinnän ammattilaiset tienaavat useimmiten varsin hyvin. Bloggareista yllättävän moni pystyy jo elättämään itsensä kirjoittamalla. Käsikirjoittaminen on oma kiehtova kirjoittamisen lajinsa ja sitä ei tehdä enää pelkästään elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöille. Menestyneimmät tubettajat ja tiktokkaajat ovat todella taitavia videoiden käsikirjoittajia. 

Hyville kirjoittajille on tarvetta myös hamassa tulevaisuudessa. Robotit tulevat korvaamaan monia nyt manuaalisesti tehtäviä töitä, mutta luovuutta ne eivät opi. Ne voivat hanskata kieliopin, käännöstyön ja lomakepohjien täytön, mutta niiltä raukoilta puuttuu tyystin mielikuvitus. Niiltä puuttuu myös tyylitaju, kielen sävyjen ymmärrys ja tarinankerronnan taito. Kuvittelepa robotin keksimä vitsi, draamasarja tai Youtube-video? 

Jos kuitenkin haluat kirjoittajana huipulle, mikset pyrkisi sinne? Rivi ja sivu kerrallaan. Kirjoituskurssi kerrallaan. Sinulle annettuja kirjoittajan lahjoja käyttäen ja kehittäen. Elämästäsi samalla nauttien ja maailmanmenoa havainnoiden.

Jos pääset sinne, mahtavaa. Jos et, olet  todennäköisesti kuitenkin nauttinut matkasta ja oppinut ja kokenut enemmän kuin useimmat muut. 

 

Aloita matka kirjoittajaksi

 

Aloita nyt matka kirjoittajaksi, joksi olet aina halunnut tulla. Me autamme sinua. 

Kirjoittajakoulun Supervoima-kirjoittajavalmennus ei ole perinteinen kirjoittajakurssi, vaan kirjoittajien ja sellaisiksi haluavien uniikki elämäntaito- ja uravalmennus. 

Se auttaa sinua löytämään piilevät voimasi ihmisenä ja kirjoittajana. Se ohjaa sinut lempeästi henkisten ja käytännön esteidesi yli ja auttaa löytämään oman tapasi ja tyylisi kirjoittaa. Se auttaa sinua tekemään kirjoittamisesta itsellesi työkalun, jolla toteutat tavoitteitasi, rakennat uraasi, parannat elämääsi ja voit muuttaa jopa maailmaa.  Sen avulla sinusta voi tulla oman elämäsi influencer, joka pystyy vaikuttamaan muuhunkin, kuin someseuraajiensa ostoslistaan.

Supervoima-valmennus pidetään verkossa ja siihen kuuluu sekä henkilökohtaisia harjoituksia että palautetta. Voit käydä valmennusta läpi omassa aikataulussasi, sen materiaalit ovat käytössäsi aina 12 kuukauden ajan. Liity odotuslistalle alta niin saat tietää ensimmäisenä ilmoittautumisen alkamisesta.

Opportunity is missed by most people because it is dressed in overalls and looks like work.

Thomas A. Edison.

Piditkö tästä jutusta?

Scroll to Top

Ethän karkaa. Haluatko sähköpostiisi maksuttomat kirjoittajien vinkit?