Mitä sinulle kuuluu? Laita sekä alitajunta että tietoinen mieli vastaamaan.

Mitä sinulle oikeasti kuuluu?  Miten tietoinen mielesi vastaa? Entä alitajuntasi?

Kun opiskelin nuorena hetken Yhdysvalloissa, opin että kysymys How are you tarkoittaa siellä vähän samaa kuin heipähei. Se saatetaan huikata ohimennen ja pysähtymättä jopa tuntemattomalle vastaantulijalle. Vastaantulijan odotetaan vastaavan vain, että hyvää, entä sinulle. Jos pysähdyt ja jäät selostamaan, mitä sinulle oikeasti kuuluu, kysyjä hämmentyy.

Me suomalaiset olemme eri maata. Puhumme, kun on asiaa ja vastaamme kun kysytään. Jos joku tuttu kysyy meiltä, mitä kuuluu, pyrimme vastaamaan siihen kunnolla. Kerromme tosin useimmiten positiivisia pintapuolisia ja ennalta-arvattavia asioita. Lapset kasvavat, töissä on kiirettä. Tulimme juuri reissusta ja taas on matka suunnitteilla. Lomaa tässä odotellaan. Emme sitä, mitä meille oikeasti kuuluu.

 

Tiedätkö, mitä sinulle oikeasti kuuluu?

 

Mitä sinulle kuuluu voi olla myös aika syvällinen kysymys. Mistä asioista olet onnellinen, mistä unelmoit, mikä sinua surettaa ja mikä valvottaa öisin? Mitä pelkäät, miksi ja kannattako se?

Millainen ihminen haluaisit olla ja miten haluaisit elää? Mistä tavasta sinun pitäisi päästä eroon? Miten tärkeimmät ihmissuhteesi voivat?

Kysy omia kuulumisiasi toistuvasti itseltäsi.

Kirjoittaminen on hyvä keino tähän, sillä sen avulla on helpompaa saada yhteys alitajuntaan.

Uusimman tutkimuksen mukaan jopa 95 prosenttia ajatuksistamme, tunteistamme, teoistamme ja käytöksestämme juontaa juurensa alitajuisista ja tiedostamattomista ajattelu- ja toimintamalleista. Ajatuksesi, tunteesi, tekosi ja käytöksesi taas vaikuttavat kaikkeen elämässäsi. Siihen, mihin pyrit ja mitä saavutat. Siihen, miten maailma sinua kohtelee.

Saadaksesi yhteyden alitajuntaasi voit käyttää apuna kysymys-vastaus-tekniikkaa, jossa tietoinen rationaalinen mieli kysyy asioita alitajunnaltasi, joka on yhteydessä sekä tietoiseen että tiedostamattomaan mieleesi.

Tekniikka on helppo. Ota itsellesi rauhallinen hetki ja avaa koneesi tai ota tyhjä paperi. Kirjoita kysymyksesi tyhjälle sivulle. Vaihda sitten riviä. Sulje hetkeksi silmäsi kirjoita alitajuntasi suulla vastaus kysymykseesi. Älä mieti tai editoi mielessäsi, vaan anna kätesi kirjoittaa ja vastausten ja uusien kysymysten tulla, mitä ne sitten ovatkin.

 

Alitajunta toimii adjutanttina tietoisen ja tiedostamattoman mielen välillä
Alitajunta toimii adjutanttina, viestinviejänä,  tietoisen ja tiedostamattoman mielen välillä

Alitajunta haluaa sinun parastasi, mutta joskus väärin keinoin

 

Alitajuntasi on äärettömän viisas ja kyvykäs ja se on ohjelmoitu aina haluamaan sinun parastasi. Siltä löytyy vastauksia liki kaikkiin kysymyksiin ja ratkaisuja lähes kaikkiin ongelmiin. Se ohjaa sinua, toimintaasi ja päätöksiäsi näkymättömällä etäohjauksella. 

Ongelma on, että alitajuntasi ei kuitenkaan ihan aina ymmärrä sinun parastasi. Se voi toimia kuin ylivarovainen äitisi tai mummosi, joka saattaa nähdä riskejä ja ongelmia asioissa, jotka ovat todellisuudessa lähes riskittömiä. Se on saattanut oppia jostain varhaisesta kokemuksesta, että jokin asia on sinulle pahasta, vaikkei niin aina olisikaan.

Tämän takia alitajuntasi saattaa ajautua suojelemaan ja jarruttelemaan sinua silloinkin, kun sinua pitäisi rohkaista, kannustaa ja ajaa uusiin seikkailuihin, mitä ne sinun kohdallasi ovatkin.

Jos alitajuntasi sattuisi olevan negatiivisesti virittynyt ja näkee paljon uhkia, harmeja ja ongelmia, voit kysyä siltä miten tärkeitä ne isossa kuvassa ovatkaan. Kysy myös, mitä voit tehdä niiden ratkaisemiseksi. Jos et voi tehdä jollekin asialle mitään, kysy, kannattaako sen murehtimiseen kuluttaa arvokasta aikaa ja energiaa?

Joskus alitajuntasi taas voi toimia kuin Räyhä Ralf. Se voi komentaa sinua ärhentelemään, taistelemaan ja yrittämään aina kovempaa kuin muut. Se uskoo, että maailma on täynnä vihollisia, hyökkäys on paras puolustus ja se, joka iskee ensin, on voittaja. Sen ohjaamana saatat riidellä liki kaikkien kanssa, etkä luota keneenkään.

Joskus alitajuntasi taas saattaa ohjata sinua olemaan hiljaa ja näkymätön, jotta sinulle ei aiheudu harmia. Sen ohjaamana aliarvioit itseäsi, varot tuomasta itseäsi esille etkä varmasti saa aikaiseksi mitään uutta ja merkittävää.

Alitajuntasi saattaa olla myös uhkarohkea orjapiiskuri, joka ajaa sinua jatkuviin huippusuorituksiin, eikä anna sinulle hetken rauhaa. Suoritat suorittamasta päästyäsi, kunnes olet burnoutissa.

Alitajunta ohjaa sinua, toimintaasi, tunteitasi, ajatuksiasi ja valintojasi. Jos et saa alitajuntaasi,  tietoista ja tiedostamatonta mieltäsi toimimaan hyvässä yhteistyössä, elämässäsi on todennäköisesti ristiriitoja. Saatat jättää tekemättä itsellesi tärkeitä asioita. Saatat hylätä hienoja mahdollisuuksiasi ja sabotoida omia unelmiasi. Saatat joutua alituisesti riitoihin tai ongelmiin etkä ymmärrä miksi.

 

Laita alitajuntasi ja tietoinen mielesi puhaltamaan yhteen

 

Kirjoittaminen on loistava keino avata alitajunnan ja tietoisen mielen välinen yhteys, tunnistaa alitajunnan ja tietoisen mielesi viestit, päästä eroon turhista rajoittavista uskomuksista ja opettaa alitajuntasi ja tietoinen mielesi pelaamaan paremmin yhteen. Kysymys-vastaus-tekniikan ohella voit käyttää myös muita luovia ja intuitiivisia kirjoitusharjoituksia, kuten kirjoittaa juuri herättyäsi ns. Aamusivuja tai kirjoittaa kirjeitä itsellesi.

Ilman alitajunnan ja mielen yhteispeliä sinun on vaikea tietää, mitä sinulle kuuluu. Sinun on vaikea toteuttaa tavoitteitasi, elää parasta elämääsi ja kirjoittaa parasta ja vaikuttavinta tekstiäsi.

 

Supervoima-valmennuksen ensimmäinen osio auttaa sinua kirjoitusharjoitusten kautta luomaan yhteyden alitajuntaasi ja löytämään oman luovuutesi. Toisessa osiossa opit vaikuttavan kirjoittamisen keinot ja välineet ja kolmannessa osiossa kaiken tärkeimmän tekstiesi julkaisusta ja kirjoittamisella tienaamisesta. Voit tulla mukaan juuri silloin kun sinulle sopii ja saada henkilökohtaista tukea ja palautetta tarpeidesi mukaan. Lue lisää Supervoimasta täältä.

Piditkö tästä jutusta?

Scroll to Top

Ethän karkaa. Haluatko sähköpostiisi maksuttomat kirjoittajien vinkit?