Blogin kirjoittaminen: Tässä kymmenen hyvän artikkelin mallit

Blogin kirjoittaminen nettiin on loistava tapa rakentaa omaa tai yrityksen asiantuntijuutta, tarjota kohderyhmän ongelmiin fiksuja ratkaisuja ja kerätä lisää liidejä ja verkkosivukävijöitä.

Tehokkaita ja vaikuttavia blogikirjoituksia voi ja kannattaa kuitenkin kirjoittaa monella eri tavalla. Jos kaikki kirjoittamasi artikkelit noudattavat yhtä ja samaa kaavaa, blogisi voi alkaa vaikuttaa tylsältä, amatöörimäiseltä ja yksioikoiselta. Tässä artikkelissa käymme läpi kymmenen erilaista blogin kirjoittamiseen sopivaa artikkelimallia eli formaattia.

Toiset artikkelimallit sopivat paremmin tiettyihin aiheisiin kuin toiset. Jotkut ovat helppoja, jotkut vaativat kirjoittajalta enemmän kokemusta ja taitoa. Jotkut artikkelit ovat nopeita tehdä, osa vaatii aikaa ja paneutumista.

Jos sinulla on jo aihe ja näkökulma mielessä, valitse siihen sopiva artikkelimalli.Jos sinulla on tiedossa aihe-alue, mutta et ole valinnut vielä näkökulmaa, voit tutkailla eri malleja ja valita niistä kiinnostavimman. Valitsemasi artikkelin rakennemalli nimittäin vaikuttaa myös näkökulmaasi ja lopulliseen ideaasi.

Hyvän blogiartikkelin kirjoittaminen edellyttää, että huomioit paitsi lukijat, myös hakukoneet. Googlen ja muiden hakukoneiden botit pitävät pitkistä hyvin hakukoneoptimoiduista artikkeleista sekä artikkeleista, jotka vastaavat suoraan ja lyhyesti johonkin suosittuun hakutermiin. Tässäkin valmiit artikkelimallit auttavat. Ne on suunniteltu vastaamaan kohderyhmän mielessä pyöriviin kysymyksiin. 

 

1. Näin teet sen – artikkeli

Vaativuus 4/5, Ajankäyttö 2/5

Netistä löytyy nykyään ohje liki joka asiaan. Tämä johtuu siitä, että niitä haetaan paljon. Suuri osa Google-hauista alkaa sanalla miten. Näin se tehdään -artikkelit ovat artikkelin muotoon puettuja helppoja ja selkeitä ohjeita, joiden avulla lukija pystyy tekemään halutun asian itsekin nopeasti ja helposti. Tarvittavat työvaiheet esitetään useimmiten numerojärjestyksessä.

Näin se tehdään -artikkeli vaatii kirjoittajalta vankkaa aiheen osaamista. Selkeän ja helpon ohjeen muille voi laatia vain sellainen, joka osaa asian kuin vettä vaan. Varsinaisen artikkelin kirjoittaminen voi sujua nopeastikin.  

Näin juokset puolimaratonin alle kahteen tuntiin. (tässä treeniohjeet)

Näin kirjoitat oikeaoppisen lehdistötiedotteen tunnissa.

 

2. Lista-artikkeli

Vaativuus 2/5, Ajankäyttö 1/5

Listaan pohjautuva artikkeli on yksi 2020-luvun suosikkiformaatti. Sen kirjoittaminen onnistuu tarvittaessa nopeasti aloittevaltakin kirjoittajalta. Se myös koukuttaa lukijoita, sillä jos se otsikoidaan oikein, se  kuulostaa paitsi helppolukuiselta myös äärimmäisen houkuttelevalta. Kukapa ei haluaisi tietää viittä helppoa kohtaa, jotka tekemällä elämä muuttuu kertaheitolla paremmaksi. Lue lisää lista-formaatista täältä.

Kymmenen helppoa keinoa, joilla saat häirikkökoiran muuttumaan mallikansalaiseksi.

Viisi nopeaa tapaa saada blogillesi lukijoita maksamatta euroakaan.

Tässä seitsemän työkalua, joiden avulla blogin kirjoittaminen on helppoa. 

 

3.Vertailu tai arviointi

Vaativuus 2/5, Ajankäyttö 5/5

Netti pursuaa artikkeleita, joissa arvioidaan ja vertaillaan eri tuotteita tai palveluntarjoajia.  Ei ihme, arviointeja haetaan paljon netin hakukoneista ja ne kiinnostavat yleisöä. Useimmiten tuote-ja palveluarvioita tekevät media-alan toimijat  tai affiliate-bloggarit. Media-alan toimijoiden arviot ovat usein riippumattomia, affiliate-bloggarit taas saavat yleensä korvausta joiltain vertailussa mukana olevilta yrityksiltä. Vertailujen teko ei vaadi kummoista kirjoitustaitoa, mutta se vie aikaa, sillä tällöin artikkelin kirjoittajan on oikeasti perehdyttävä vertailtaviin asioihin.

Kymmenen uutta sovellusta, jotka sinun kannattaa juuri nyt ladata matkapuhelimeesi.

Kaksikymmentä parasta kirjaa aloittelevalle yrittäjälle.

Parhaat verkossa toimivat kirjoituskurssit 2020.  

 

4. Pilke silmässä -artikkeli

Vaativuus 5/5, Ajankäyttö 2/5

Ihmiset tapaavat pongata netistä asioita, jotka kiinnostavat ja inspiroivat heitä. Joskus, mutta vain joskus, sellainen asia voi olla tuntemattoman kirjoittajan nettiartikkeli. Huumori voi auttaa kilpailemaan ihmisten huomiosta ja ajasta, mutta tie vaatii taitoa ja harjoitusta. Parhaimmillaan humoristisen artikkelin kirjoittaminen tuo sinulle ikuisia faneja, pahimmillaan aiheutat lukijoissasi myötähäpeää.

Viisitoista lasten elokuvaa, jota et voi katsoa nyyhkimättä.

 Kymmenen hauskinta tapaa paljastaa ihastuksellesi tunteensa.

Näitä outouksia et tiennyt koirista – lue ja ylläty.

 

5. Tämä sinun pitää tietää -artikkeli

Vaativuus 3/5, Ajankäyttö 3/5

Onko kohderyhmäsi joukko noviiseja, joita haluat valistaa sinulle päivänselvästä tärkeästä asiasta? Jos kyllä, Tämä pitää tietää- artikkelit voivat olla ratkaisu. Näissä kerrot yleisölle perusasiat halolla päähän -tyylillä valitusta aihealueesta. Älä valitse artikkeliin liian laajaa tai ympäripyöreää aihe-aluetta ja käytä sisällön suunnitteluun kunnolla aikaa. Jos asiaa on liikaa, tee yhden blogikirjoituksen sijaan blogikirjoitusten sarja tai opas.

Mitä on tekstin hakukoneoptimointi ja miksi sinun kannattaa opetella sitä?

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää hampaiden pesusta?

Kaikki mitä sinun pitää tietää Koronaviruksesta syksyllä 2020.

 

6. Vastaukset kysymykseen -artikkeli

Vaativuus 2/5, Ajankäyttö 2/5

Jos vastaat artikkelissasi selkeästi yhteen kohderyhmälle tärkeään kysymykseen, tässä on sinun formaattisi. Esitä blogikirjoituksen alussa kysymys ja perustele sen tärkeys. Esitä vastaukset selkeästi listattuna tai kappaleisiin jaoteltuna  ja kirjoita vaikuttava lopetus, joka saa kohderyhmän toimimaan haluamallasi tavalla. 

Kymmenen syytä, miksi sinun kannattaa opetella nyt hakukoneoptimointia.

Miksi sinun kannattaa puuttua koirasi käytöshäiriöihin nyt eikä myöhemmin?

Tässä viisi syytä maskien käyttöön, oli sinulla oireita tai ei. 

Blogin kirjoittaminen – Viisi syytä, miksi yrittäjän kannattaa ottaa se agendalle.

 

7. Opettavainen tarina

Vaativuus 4/5, Ajankäyttö 3/5

Kukapa ei pitäisi kiehtovista ja opettavaisista tositarinoista? Jos tapaus on sattunut kirjoittajalle itselleen, se voi olla erityisen vaikuttava. Kiinnostavan omakohtaisen tarinan kirjoittaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Moni kirjoittaja sortuu narsismiin ja kertomaan turhia yksityiskohtia sen sijaan että keskittyisi lukijaa kiinnostavaan tarinan opetukseen.

Näin häirikkökoirastani tuli mallikansalainen kolmessa viikossa.

Kolme kuukautta etätöissä. Tässä tärkeimmät opit.

Rapakuntoinen nahjus hölkkäsi kolmen kuukauden ajan puoli tuntia päivässä. Mikä muuttui?

 

8. FAQ -artikkeli

Vaativuus 2/5, Ajankäyttö 2/5

Jos kohderyhmällä liittyy aihealueeseesi paljon kysymyksiä, joihin sinä osaat vastata, tässä on hyvä ja helppo formaatti. Aloituksen jälkeen esittelet kysymyksesi ja vastauksesi ja lopetuksessa kerrot, miten lukijan kannattaa edetä.

Vastaus kymmeneen intiimiin kysymykseen, joita et kehdannut kysyä lääkäriltäsi.

Vastaus viiteen uneen liittyvään kysymykseen, joista ei paljon puhuta.

 

9. Kysy nämä -artikkeli

Vaativuus 2/5, Ajankäyttö 1/5

Kysy nämä -artikkelin tehtävänä on auttaa kohderyhmää tekemään parempia päätöksiä. Tämä onnistuu kun artikkelissa listataan kysymykset, jotka heidän tulisi kysyä itseltään tai palveluntarjoajaltaan ennen päätöksentekoa.

Tämä formaatti sopii mainiosti mm. yrityksille ja palveluntarjoajille, jotka haluavat saada asiakkaan perehtymään tarjontaan ennen tärkeää ostopäätöstä. Se sopii myös yhteiskunnallisille toimijoille, jotka haluavat saada  kohderyhmänsä selvittelemään ja miettimään asioita ennen ison päätöksen tekoa. Formaatti on yleensä nopea ja helppokäyttöinen, sillä kirjoittaja nostaa siinä vain esiin tärkeitä kysymyksiä. Vastausten hankinta ja niiden pohdinta ja vertailu jätetään kohderyhmälle. 

10 kysymystä, jotka kannattaa kysyä remonttifirmalta ennen sopimuksen tekoa.

Viisi tärkeää kysymystä, jotka kannattaa esittää välittäjälle ennen toimeksiannon tekoa.

Pariterapeutti neuvoo: Kysy nämä kolme kysymystä puolisolta ennen yhteen muuttoa.

10. Haastatteluun pohjautuva artikkeli

Vaativuus 1/5, Ajankäyttö 3/5

Jos et ole itse aihealueen paras asiantuntija, voit aina hankkia sellaisen. Tällöin formaattisi on haastattelu, johon voit yhdistellä sujuvasti muita formaatteja.

Haastattelu voi noudattaa yksi kysymys-monta vastausta rakennetta, lista-formaattia tai olla FAQ-muotoinen. Kirjoituksen alussa perustelet aiheesi ja näkökulmasi tärkeyden ja kerrot, kuka on asiantuntijanasi. Keskiosassa esität varsinaisen haastattelun tulokset ja lopetuksessa kerrot itse yhteenvedon ja esittelet tarkemmin haastateltavan.

Kuinka saada blogin kirjoittaminen vauhtiin? Tähtibloggaaja Minna Möttönen kertoo.

Miksi puolet avioliitoista päättyy eroon? Lue pariterapeutin haastattelu.

Koiranomistajien pahimmat harhaluulot. Haastateltavana koirapsykologi Liisa Löppönen.

Usein kysytyt kysymykset eri asuinalueiden turvallisuudesta. Poliisi vastaa.

Piditkö tästä jutusta?

Lue Mahatma Gandhin elämäntarina ja opetukset

Muuta maailmaa Gandhin opein

On lokakuun toinen päivä vuonna 1869 Porbandarin pienessä kaupunkivaltiossa Länsi-Intiassa. Porbandarin vauras pääministeri Karamchand Gandhi saa vaimonsa Pulitbain kanssa neljännen lapsen, pojan, joka saa etunimekseen Mohandas.  Vauvasta kasvaa hiljainen, tottelevainen

Lue artikkeli
Apuraha kirjailijalle - apurahojen myöntäjät

Kirjailijan apurahat

Kirjailijoista aniharvat elävät kirjoilla. Surullista, mutta totta. Suurin osa ammattikirjaillijoista tarvitsee apurahoja ja lisätöitä saadakseen jokapäiväisen leipänsä. Miksi menestyneetkään kirjailijat eivät välttämättä elä kirjoilla? Suomi on maailman kartalla pikkuruinen maa,

Lue artikkeli
Scroll to Top

Ethän karkaa. Haluatko sähköpostiisi maksuttomat kirjoittajien vinkit?