Muuta maailmaa Gandhin opein

On lokakuun toinen päivä vuonna 1869 Porbandarin pienessä kaupunkivaltiossa Länsi-Intiassa. Porbandarin vauras pääministeri Karamchand Gandhi saa vaimonsa Pulitbain kanssa neljännen lapsen, pojan, joka saa etunimekseen Mohandas. 

Vauvasta kasvaa hiljainen, tottelevainen ja ujo lapsi. Hän ei tiedä, miten suhtautua uskontoon ja kastijärjestelmään, sillä isä ei ole kovin uskonnollinen, mutta äiti on. Äiti uskoo kastijärjestelmään ja pitää kastittomien koskettamistakin syntinä.

Vanhemmat järjestävät Mohandasin naimisiin 13-vuotiaana. Suhde on kuitenkin nuorena riitaisa. Harva 13-vuotias osaa vielä elää aviopuolison tavoin.

Intia on ollut vuodesta 1858 brittiläisen imperiumin hallinnassa, joten Mohandaskin lähetetään äidin ja kastin jäsenten vastustuksesta huolimatta 17-vuotiaana Lontooseen lakimiehen oppiin. 

Mohdandaksella menee Lontoossa mukavasti. Ovet aukenevat Lontoon yliopistoon ja lakimiesseuraan. Mittatilauspuvuissa kulkeva Mohandas ei ole kuitenkaan ihan tavallinen lakimiesopiskelija. Hän opiskelee lain ohessa maailman eri uskontoja ja tajuaa, ettei uskontoja ole tarpeen laittaa paremmuusjärjestykseen. Hän päättää alkaa myös kasvissyöjäksi.

Valmistuttuaan asianajajaksi Mohandas Gandhi palaa Intiaan lakimieheksi. Äiti ja isä ovat kuitenkin kuolleet, Mohandas ei pidä työstään eikä tunnu oikein pärjäävänkään siinä. Kun hänelle tarjotaan työtä yrityslakimiehenä Etelä-Afrikassa, hän pakkaa laukun ja lähtee.

Etelä-Afrikan rotusorto muuttaa Gandhin

Etelä-Afrikan rotusorto kuitenkin yllättää Gandhin täysin. Vauras ja hyvin pukeutunut lakimies Gandhi koetetaan häätää syntyperänsä vuoksi junan ykkösluokasta. Kun hän ei suostu, hänet poistetaan junasta. Hän ei saa huoneita hotelleista, viranomaiset mukiloivat häntä eikä hän voi viedä tapauksia oikeuteen.

Muilla intialaisilla asiat ovat vielä huonommin: Heitä ei yksinkertaisesti haluta maahan.

Näin alkaa Gandhin vapaustaistelu. Ensitöikseen hän haluaa poistaa Etelä-Afrikasta intialaisten syrjinnän. Hän taistelee diplomatian keinoin: Hän kehottaa puheissaan ja kirjoituksissaan maanmiehiään opiskelemaan englantia ja käyttäytymään paremmin. Englantilaisia hän taas pyytää arvostamaan intialaisten työteliäisyyttä.

Vapaustaistelu etenee kuitenkin ärsyttävän hitaasti. Yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin.

Muuta itsesi, muutat maailmaa

Gandhi kokee, että muuttaakseen maailmaa haluamaansa suuntaan hänen on muutettava myös itseään.

Aiemmin nopeasti kiivastuva Gandhi opettelee tyyneyttä ja kiihkottomuutta. Hän muuttaa ruokavalionsa askeettisemmaksi, ostaa maatilan ja kieltäytyy maanmiehiensä lahjoista. Hän tekee vuoroin lakimiehen töitä Johannesburgissa, vuoroin kasvattaa maatilallaan hedelmiä ja julkaisee intialaista lehteä. Ensimmäisen kirjansa Intialainen itsehallinto hän julkaisee 1909.

Gandhi vastustaa rotusortoa itse keksimällään periaatteella:

Tee pahoille hyvää niin kauan, että he väsyvät pahuuteensa. 

Kaunis ajatus, mutta vaikea saada toimimaan. Gandhin työ tuottaa kuitenkin tuloksia, intialaisten oikeudet turvataan Etelä-Afrikan laissa vuonna 1914. Tosin vain hetkellisesti. Ensimmäinen maailmansota tulee ja sotkee kuviot.

 

Omanarvontunto lisää myös muilta saatua arvostusta

Vuonna 1914 Gandhi jättää Etelä-Afrikan tomut pysyvästi taakseen ja palaa vanhaan kotimaahansa Intiaan ihailtuna julkisuuden henkilönä. Intiassa on menossa paraikaa vapaustaistelu brittien valtaa vastaan.Vuonna 1906 Intiaan on saatu uusi perustuslaki, jossa Intia sai oman parlamentin, mutta parlamentissa on edelleen paljon brittejä.  Länsimaista demokratiaa ja tasa-arvoa kannattava sivistyneistö vastustaa kastilaitosta ja vaatii Intialle itsehallintoa. 

Gandhia odottaakin Intiassa iso työtehtävä: Hän pääsee johtamaan Intian itsenäistymistä Brittiläisestä imperiumista. Hän ei kuitenkaan johda joukkojaan vihoittelemalla briteille, vaan osoittaa arvostavansa Brittiläistä imperiumia ja yrittää tehdä yhteistyötä.

Ei ole väliä kuka Intiaa hallitsee vaan siitä, millä menetelmillä ja moraalilla sitä hallitaan,” hän sanoo.

Gandhi uskoo, että jos intialaiset löytävät oman arvonsa, he alkavat vaatia parempia oloja. Tällöin englantilaisetkin alkavat arvostaa heitä ja parantavat intialaisten elinolosuhteitaan.

Hän haluaa myös osoittaa, että ihmisen arvo ei ole ulkoisissa tekijöissä. Muut intialaispoliitikot pukeutuivat tyylikkäisiin pukuihin, mutta Gandhi kulkee intialaisessa lannevaatteessa. Hän myös perustaa oman meditaatiokeskuksen, ashramin, jonka jäseniksi hyväksytään myös kastittomia.

Gandhi saa aikaan konkreettisia edistysaskelia mm. intialaisten vuokraviljelijöiden kohtelussa, vuokrissa ja verotuksessa.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen maailma hakee uutta järjestystään ja intialaisten asema omassa Brittien hallitsemassa kotimaassaan huononee radikaalisti. Gandhi kuitenkin vaatii kansaansa vannomaan edelleen väkivallattoman vaikuttamisen nimiin ja näyttää itse esimerkkiä kaikin keinoin. Samaan aikaan Intian sisäiset ristiriidat kasvavat ja niiden seurauksena Intian varakuningas lordi Reading passittaa Gandhin vankilaan.

Gandhi viettää vankilassa kaksi vuotta lukien 150 kirjaa. 

Vankilasta vapauduttuaan Gandhille valkenee, että maa on sisäisesti aivan sekaisin. Hindut ja muslimit riitelevät. Hän alkaa ajaa sekä Intian itsenäistymistä brittihallinnon alta että riitelevien hindujen ja muslimien yhdistymistä.

Hän puhuu, kirjoittaa, järjestää marsseja ja paastoaa. Hän pääsee jopa Lontooseen puhumaan pyöreän pöydän kokouksessa kongressipuolueen edustajana. Moni intialainen pitää Gandhia lähes jumalolentona ja intialaiset antavatkin hänelle lisänimen Mahatma, joka tarkoittaa suurta sielua.

Gandhi muuttaa pala kerrallaan maailmaa: Vaikka Gandhin pitkäjänteinen vapaustaistelu etenee hitaasti, sillä on iso merkitys Intian itsenäistymiselle vuonna 1947. Valitettavasti hän itse ei saa nauttia pitkään tärkeän tavoitteensa saavuttamisesta. Hänet salamurhataan vuonna 1948, mutta hänen oppinsa ja ajatuksensa elävät ikuisesti. Sinäkin voit lukea niitä alta. 

 

Gandhin kootut opetukset

 

1.Muuttamalla itseäsi muutat maailmasi

 

You must be the change you want to see in the world”

Ihmisen suuruus ei näy niinkään siinä, pystyykö hän uudistamaan maailmaa vaan siinä, pystyykö hän uudistamaan itsensä.

Itsesi muuttaminen lähtee siitä, että muutat ajatuksesi. Päästät irti niistä kuluneista ja aikansa eläneistä ajatuksista, jotka ovat iskostuneet päähäsi ja ovat sinulle, läheisillesi tai muulle luomakunnalle vahingollisia.

Jos esimerkiksi haluat vaurastua, mutta samaan aikaan uskot, että rikastua voi vain rikollisilla toimilla tai että vauraat ihmiset ovat ahneita toisten hyväksikäyttäjiä, voit olla varma, että pysyt joko köyhänä tai ajaudut väärille teille.

Jos haluat suojella luontoa, mutta samaan aikaan uskot, että kaikki suuret päätökset täytyy tehdä aina raha edellä ja luontoaktivistit ovat epärealistisia viherpipertäjiä, luonto jää vaille suojeluasi.

Jos haluat nähdä lastesi kasvavan, mutta samaan aikaan uskot, että sinun on työn lisäksi täytettävä iltasi harrastuksilla, ylitöillä, kokkareilla ja kissanristiäisissä, lapsesi ovat kolmekymppisiä ennen kuin huomaatkaan.

Jos haluat kirjoittaa kirjan, mutta samaan aikaan uskot, ettei sinulla ole taitoa eikä aikaa, eikä kirjaasi edes kukaan lukisi, kirja jää ikiajoiksi kirjoittamatta.

Ajatusten muuttamiseen päivittäinen kirjoittaminen on hyvä väline.

Kun kirjoitat toistuvasti uusia hyviä rakentavia ajatuksiasi ja päätöksiäsi paperille, mielesi alkaa uskoa niihin.

Olen viisas, rauhallinen, vauras ja terve. Pystyn siihen mihin aikani ja energiani laitan.

Osaan tehdä viisaita arvojeni mukaisia valintoja joka päivä. 

Vaikka maailma pyörisi ympärilläni, pysyn tyynenä ja toimintakykyisenä.

En hikeenny pikkuasioista ja lähes kaikki asiat ovat pikkuasioita.

Kun saat muutettua ajatuksesi, muutat myös suhtautumisesi eri asioihin ja lopuksi sen, miten reagoit ja toimit niiden kanssa. 

 

2. Kukaan ei voi satuttaa sinua ilman lupaasi

 

Gandhi tarkoittaa henkistä satuttamista. Ainoastaan sinä voit kontrolloida sitä, suututko tai harmistutko jostakin vai et. Sinun ei tarvitse pahoittaa mieltäsi mistään asiasta, ellet halua.

Jokaisen elämässä on vastoinkäymisiä. Tosin vastoinkäymiset eivät ole aina välttämättä pahaksi. Joskus ne opettavat meille jotakin tärkeää, joskus ne taas avaavat ovia jollekin tärkeämmälle. Siksi sinun kannattaa opetella rauhallista suhtautumista vastoinkäymisiin.

Kaikki ihmiset maailmassa eivät ole aina mukavia. Joskus he haluavat satuttaa sinua sanoillaan tai teoillaan. Jos he onnistuvat, annat heille valtaa, joka kuuluu sinulle.

 

3. Anna anteeksi ja anna asian mennä

 

“The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of strong.”

Vihaaminen ja suuttuminen vievät paljon arvokasta energiaasi. Älä siis haudo kostoa, älä tuhlaa energiaasi vihaan, älä vaali ikäviä muistoja. Anna anteeksi, sillä kaikki eivät tiedä, mitä he puhuvat ja tekevät.

Tässäkin kirjoittaminen voi auttaa.

Jos ikävät tapahtumat ja satuttaneet sanat pyörivät päässäsi, kirjoita asiat paperilapulle yksi kerrallaan. Sen jälkeen rutista jokainen paperi, revi se näyttävästi roskikseen tai vaikka heitä takkaan. Sinne menivät. Niitä ei enää ole. Kuka vanhoja muistaa?

 

4. Hippunenkin vaikuttavia tekoja on arvokkaampaa kuin tuhannet saarnat

 

An ounce of practice is worth more than tons of breaching.”

Opiskelu ja lukeminen lisäävät tietojasi, mutta mikään ei muutu vielä sillä, että tiedät asioita. Jos paasaat ja valitat asioita lähipiirillesi, tieto hieman leviää, mutta mitään ei vieläkään tapahdu.

Jotta jokin muuttuu, tarvitaan oikeanlaisia tekoja ja päätöksiä. Uusia hyviä rutiineja, parempia tapoja toimia. Jos tiedät, mitä asioille pitäisi tehdä, muttet tee niille mitään, mikään ei muutu.

 

5. Pidä huoli tästä hetkestä

 

“God has given me no control over the moment following.”

Toimi nyt, sillä vain nyt voit vaikuttaa. Tulevaisuuteen eikä menneeseen sinulla tai kellään muullakaan ei ole vaikutusvaltaa. .

Älä soimaa itseäsi virheistä, joita olet tehnyt. Pyri sen sijaan näkemään, missä menit vikaan ja miksi ja oppimaan virheistäsi. Sen jälkeen yritä uudelleen. Älä pelkää myöskään tulevaa. Tee nyt rohkeasti sellaisia asioita, joiden uskot olevan oikein.

6.Muista, että kaikki ovat vain ihmisiä

 

It is unwise to be too sure of one’s own wisdom, It is healthy to be reminded that the strongest might weaken and the wisest might err:”

Gandhi kehotti olla nostamatta ketään jalustalle ja olla palvomatta ihmisiä. Viisainkin tekee virheitä. Rohkeinkin joskus jänistää. Vahvinkin tuntee joskus heikkoutta. Kauneus ja rikkaus on katoavaista. Kaikki eivät ole myöskään syntyneet onnellisten tähtien alla.

Älä myöskään kadehdi ketään, sillä et tiedä hänen salaisia surujaan. Ihmisiä ei tule luokitella, olivat he millaisia tahansa. Jokaisessa meissä on hyvää ja pahaa.

Gandhi totesi olevansa itsekin tavallinen erehtyväinen kuolevainen, mutta tarpeeksi nöyrä tunnustaakseen virheensä ja korjatakseen askeleensa.

7. Muuta asioita ilman fyysistä ja henkistä väkivaltaa

 

First, they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

Kun taistelet hyvän ja tärkeän asian puolesta, älä alistu käyttämään väkivaltaa teoissasi, kirjoituksissasi, puheissasi tai edes ajatuksissasi. Väkivallan käyttäjä ei voi koskaan saavuttaa mitään suurta – ei edes itsekunnioitustaan.

Jos kohtaat muutoksessasi vastustusta, ole sinnikäs. Vastustus ei kestä ikuisesti. Jos oma sisäinen kriitikkosi yrittää estää sinua muuttumasta, ole vielä sinnikkäämpi.

Löydä oma motivaation lähteesi ja toimi sen inspiroimana. Näin et lannistu vastoinkäymisten tullen, sillä niitä tulee aina.

8. Näe hyvää muissa ja auta heitä

 

I look only at the good qualities of people. Not being faultless myself, I won’t presume to probe into faults of others.”

Kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia elää hyvää elämää, vaikka pitäisi olla. Siksi muiden auttaminen on tärkeää.

Ennen pitkää saat takaisin sen minkä annat. Ihmiset, joita autat auttavat puolestaan muita. Näin syntyy hyvän kierre. Hyvän tekeminen tuottaa itsellekin hyvää oloa.

Gandhin mukaan ihmisen suuruus mitataan siinä, missä määrin hän työskentelee tuottaakseen hyvinvointia ja parempaa elämää muille.

Tämä sopii myös yritysmaailmaan. Moni yritys on kirjannut missiokseen asiakkaidensa elämän parantamisen. Silti tämä jää usein vain sanahelinäksi. Monet tuotteet ja palvelut ovat oikeasti aika turhanpäiväisiä, ne eivät erotu kilpailijoistaan tai paranna kenenkään elämää.

On kuitenkin yrityksiä, jotka haluavat voitonteon ohella aidosti parantaa asiakkaidensa elämää tai koko maailmaa. Silloin he siirtyvät suurista puheistaan jatkuviin tekoihin, jotka muuttavat yksi kerrallaan luomakunnan nykytilaa ja tulevaisuuta paremmaksi.

9. Voit olla onnellinen, kun olet oma aito itsesi

 

Happiness is when what you think, what you say and what you do are in harmony.”

Onnellisuus on sitä, että kaikki mitä ajattelet, mihin uskot, mitä sanot ja mitä teet ovat harmoniassa.Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Tunteet ja pelot vaikuttavat jatkuvasti ajatuksiimme. Reagoimme tapahtumiin usein jonkun vanhan kokemuksen pohjalta. Jotkut asiat saavat meidät hermostumaan ilman syytä. Oma sisäinen äänemme ja mukavuudenhalumme on usein pahin vastustajamme.

Jos ajatuksesi ja uskomuksesi eivät ole rakentavia ja kirkkaita, kirkasta ja tarkista ne. Tässä toimii hyvin ajatusten kirjoittaminen ylös esimerkiksi Sinä kysyt, alitajuntasi vastaa -tekniikkaa hyödyntäen.

10. Kasva ja kehity

 

”Constant development is the law of life.”

Ihmisen henkinen kehitys on tärkeämpää kuin fyysinen tai materiaalinen kehitys. Älä kilpaile muiden kanssa henkisestä paremmuudesta, vaan pyri olemaan joka päivä entistä parempi versio itsestäsi.

Henkinen kehitys ei vaadi muuttamista maalle tai pukeutumista lannevaatteeseen. Mitä se vaatii?

Se vaatii sitä, että pyrit tuottamaan ajatuksillasi, kirjoituksillasi, puheillasi ja toiminnallasi koko luomakunnalle hyvää. Sitä, että olet valmis kehittämään luonnettasi, arvojasi ja tapojasi. Sitä, että opit arvostamaan sekä itseäsi että muita lähtien kaikkein heikoimmasta ja pienimmästä luontokappaleesta. Jokaiselle on täällä paikkansa.

 

Lähteet:

Wikipedia : Gandhin tarina

Henrik Edberg’s Positivity Blog: Gandhi’s 10 Rules for Changing the World.

Piditkö tästä jutusta?

Scroll to Top

Ethän karkaa. Haluatko sähköpostiisi maksuttomat kirjoittajien vinkit?