Haluaisitko muuttaa maailmaasi? Kokeile kirjoittamista.

Moni meistä haluaisi maailmaansa jonkinlaista muutosta.

Kehitystä uraan tai jopa ammatin vaihtoa.

Opiskelupaikan, jossa oikeasti viihtyisi.

Kodin, joka tuntuisi enemmän kodilta.

Onnellisemman perheen tai parisuhteen.

Iloa ja rentoutta velvollisuuksien täyttämään suorituskeskeiseen elämään.

Puhtaamman ilman, monimuotoisemman luonnon ja kirkkaammat vedet.

Yhteiskunnan, joka pitäisi paremmin huolta jäsenistään ja eritoten apua tarvitsevista.

Rauhaa, rakkautta ja hyvinvointia pitkittyneen sodan ja jatkuvien kriisien tilalle.

Voit jatkaa listaa omalta osaltasi.

Odotamme helposti muutoksen tulevan ulkopuoleltamme. Toisin sanoen emme edes yritä tehdä asioille mitään.

Olisihan hienoa, että joku muu hankkisi meille paremmat työ- ja opiskelupaikat ja kodit, siivoaisi elämämme ja veisi sieltä turhat kiireet pois. Joku muu hoitaisi yhteiskunnan ongelmat, selättäisi ilmastonmuutoksen ja pitäisi huolta apua tarvitsevista. Joku muu ratkaisisi sodat, työtaistelut ja talouskriiisit.

Ajattelemme, että emme me yksittäiset ihmispolot voi meihin kohdistuville asioille ja olosuhteille mitään.

Siksi otamme ajopuun roolin. Uhriudumme. Valitamme, voivottelemme ja harmittelemme, mutta se ei johda välttämättä mihinkään muuhun kuin pahaan mieleen.

Muutos lähtee sinusta ja minusta

 

Mahatma Gandhi aikoinaan sanoi kuuluisan sitaattinsa

”You must be the change you wish to see in the world.”

Haluamasi muutos lähtee sinusta ja minusta, meistä kaikista. Toimimalla konkreettisesti muutoksen läpiviemiseksi laitamme maailman näkymättömät muutosvoimat pyörimään.

Ne pyörivät ensin ehkä hiljaa ja huomaamatta, mutta kun muiden ihmisten sanat ja teot tarttuvat niihin, ne saavat vauhtia aina vain enemmän. 

Kuten sanontakin kuuluu, pienistä puroista syntyvät isot virrat. 

Kirjoittaminen on loistava apuväline muutoksen edistämiseen

 

Meillä jokaisella on käytössämme helppo ja halpa työkalu sekä oman elämämme että maailman muuttamiseen.

Se on kirjoittaminen.

Kirjoittamisessa on enemmän voimaa kuin uskotkaan.

Kirjoittaminen auttaa sinua jäsentämään ajatteluasi. Sen avulla voit kirkastaa ja selkeyttää sekavat ja ehkä paikallaan pyörivät ajatuksesi, lisätä omaa itsetuntemustasi ja ymmärrystäsi, analysoida ongelmiasi ja haasteitasi ja löytää niihin parhaat ratkaisut.

Jos olet isojen elämänmuutosten äärellä kirjoittaminen voi auttaa sinua käsittelemään tapahtunutta ja kirkastamaan tavoitteesi ja suuntasi.

On olemassa lukuisia tehokkaita kirjoitusharjoituksia, jotka tähtäävät nimenomaan henkiseen kasvuun,  hyvinvointiin ja positiiviseen elämänmuutoksen. 

 

Kirjoittaminen edistää ideointia, muistamista ja oppimista

 

Kirjoittaminen on samaan aikaan sekä luovaa että analyyttistä ja molemmat aivopuoliskot tekevät siinä töitä. Kirjoittamalla viet aivosi tavallaan kuntosalille. 

Kirjoittaminen edistää myös intuitiotasi ja mielikuvitustasi. Kun pääset kirjoittaessasi rentoon ja luovaan flow-tilaan, mielesi saa yhteyden viisaaseen ja luovaan alitajuntaasi. Tuloksena on yleensä paitsi työn iloa, myös liuta uusia hyviä ideoita ja mahtavia suunnitelmia.

Luovien alojen ammattilaiset käyttävätkin kirjoittamista ja piirtämistä apukeinonaan ideointi- ja suunnitteluvaiheessa.  

Kirjoittaminen edistää tutkitusti myös oppimista ja muistamista. Erityisen hyvin tämä pätee, kun opiskelet uusia, mutkikkaita ja abstrakteja asioita ja kirjoitat niistä muistiinpanoja käsin paperille. Käsin kirjoittaminen  jättää tutkimusten mukaan selvästi vahvemman muistijäljen kuin vaikkapa puhelimen muistiinpanoihin tai tietokoneelle kirjoittaminen.

 

Edistä henkilökohtaisia tavoitteitasi kirjoittamalla

 

Kirjoittamisen avulla voit myös vaikuttaa vastaanottajan kokemuksiin ja näkemyksiin sinusta ja asiastasi  ja edistää samalla henkilökohtaisia tavoitteitasi. Pieniä ja suuria.

Vaikuttamisen taito eli retoriikka on parhaimmillaan vastaanottajien järkeen ja tunteisiin vetoavaa vaikuttavaa, hyvin perusteltua ja todenperäistä viestintää, joka saa vastaanottajat pohtimaan ja kyseenalaistamaan asioita, keskustelemaan, hakemaan ehkä lisää tietoa ja kallistumaan lopuksi vapaaehtoisesti kannallesi. 

Sinun on pystyttävä kiteyttämään asiasi lyhyeksi ja yksinkertaiseksi väitteeksi. Esimerkiksi näin: 

Opiskeluun laitettu aika ja raha ei mene koskaan hukkaan. 

 

Kun olet saanut kiteytettyä väitteesi yksinkertaiseen muotoon, voit alkaa rakentaa sille perusteluja eli argumentteja. 

 

Jo Aristoteleen ajan retoorikot tunnistivat kolme suostuttelutyyliä, joita yhdistelemällä voimme vakuuttaa vastaanottajat asiastamme. 

 

Ensimmäinen näistä on logos, jossa kerromme ensin väitteemme, ja sen jälkeen perustelemme sen loogisesti. 

 

Opiskeluun laitettu aika ja raha eivät mene koskaan hukkaan, sillä kaikki koulutus kasvattaa henkistä pääomaasi ja auttaa urallasi ja elämässäsi. 

 

Opiskeluun laitettu aika ja rahaa maksavat itsensä takaisin, sillä mitä paremmin koulutettu olet, sitä korkeampi tulee tutkimusten mukaan olemaan keskimääräinen palkkatasosi. 

 

Toinen tapa vaikuttaa on nimeltään ethos, joka perustuu puhujan tai kirjoittajan uskottavuuteen. Tämä tehdään kuitenkin epäsuorasti nostamatta kirjoittajaa tai puhujaa jalustalle. 

 

Uskon itse elämänmittaiseen opiskeluun ja koen, että jokainen loppuun viemäni kurssi, koulutus ja tutkinto on avartanut ajatteluani. 

 

Kolmas tapa on pathos, jolla vaikutetaan yleisön tunteisiin. 

 

On helppoa investoida lomamatkoihin, vaatteisiin ja koruihin. Ne vievät rahaa, mutta mitä ne oikeasti elämääsi tuovat? Mitä ne muuttavat? Opiskelu voi muuttaa elämäsi. Se voi tuoda uuden taidon, uuden uran, uuden ammatin, uudenlaisen elämän. 

 

Retoriikan hallinta auttaa mitä erilaisemmissa vaikutustilanteissa. Olen itse tästä hyvä esimerkki. 

Olen saanut monta työpaikkaa perustelemalla hakemuksessani, miksi juuri minut kannattaa valita. Sain hyvillä perusteluillani opiskelija-asunnokseni opiskelija-asuntosäätiöltä upouuden yksiön hyvällä sijainnilla ja lapsilleni päiväkotipaikat täysistä päiväkodeista. Pääsin myös opiskelemaan tutkintoa, jossa ensin en päässyt edes alkuhaastatteluun, mutta sitten kirjoitin pari sähköpostia ja….pääsin haastatteluun ja sen jälkeen tietysti sisään.

Muuta maailmaasi kirjoittamalla

 

Kirjoittaminen toimii vahvana vaikuttamisen välineenä myös isommassa mittakaavassa.  Sen avulla voit murtaa ennakkoluuloja, perustella muille omia näkemyksiäsi, vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja arvoihin, lisätä tietoa, opettaa, kyseenalaistaa ja nostaa aidosti tärkeitä asioita valokeilaan. Kirjoittamalla voi todella muuttaa maailmaa. 

Kirjoittamisen muutosvoima ja valta on vain kasvanut digitalisaation ansiosta. Jokainen meistä voi tavoittaa sosiaalisen median ja internetin kautta yleisöä jopa ilmaiseksi eivätkä kustannustalojen ja lehtitalojen päälliköt enää seiso julkisen sanan portinvartijoina tai yksinvaltiaina. Netissä julkaissut tekstit myös säilyvät pitkään

Vaikutusvalta tuo aina myös vastuuta. Jokainen ihminen on vastuussa julkisesta kirjoittamisestaan. Esimerkiksi poliitikkoja ja vaikutusvaltaisia henkilöitä tuomitaan tuon tuostakin sakkoihin rasististen somepostausten tai vihapuheen takia.

Meidän kirjoittajien täytyykin miettiä huolella, mitä haluamme sanoa, miten, kelle ja miksi. Mitkä ovat todelliset motiivimme? Mitä haluamme teksteillämme saavuttaa? Olemmeko hyvän vai pahan asialla? 

Kirjoittaminen on mahtava voima, käytetään sitä hyvin.

 

Haluatko muuttaa elämääsi ja maailmaasi kirjoittamalla? Tahdotko oppia kirjoittamaan vaikuttavammin? Supervoima-valmennus on sinua varten.

 

Piditkö tästä jutusta?

Lue Mahatma Gandhin elämäntarina ja opetukset

Muuta maailmaa Gandhin opein

On lokakuun toinen päivä vuonna 1869 Porbandarin pienessä kaupunkivaltiossa Länsi-Intiassa. Porbandarin vauras pääministeri Karamchand Gandhi saa vaimonsa Pulitbain kanssa neljännen lapsen, pojan, joka saa etunimekseen Mohandas.  Vauvasta kasvaa hiljainen, tottelevainen

Lue artikkeli
Apuraha kirjailijalle - apurahojen myöntäjät

Kirjailijan apurahat

Kirjailijoista aniharvat elävät kirjoilla. Surullista, mutta totta. Suurin osa ammattikirjaillijoista tarvitsee apurahoja ja lisätöitä saadakseen jokapäiväisen leipänsä. Miksi menestyneetkään kirjailijat eivät välttämättä elä kirjoilla? Suomi on maailman kartalla pikkuruinen maa,

Lue artikkeli
Scroll to Top

Ethän karkaa. Haluatko sähköpostiisi maksuttomat kirjoittajien vinkit?