KOLME SYYTÄ MIKSI SINUN KANNATTAA KIRJOITTAA LISTA

Listat ovat nyt kovasti muodissa verkkokirjoittamisessa. Listan muotoon kirjoitetun artikkelin tekoa suositellaan lähes kaikissa some- ja SEO-oppaissa.

 

Viisi asiaa, joita et tiennyt koiran hankkimisesta. 

Kolme asiaa, jotka tekevät sinusta suositun.

Kymmenen ominaisuutta, jotka auttavat sinua rikastumaan.

 

Eikö teekin mieli klikata?

Listan muotoon rakennetut artikkelit ole journalismissa mikään uusi juttu. Niitä suosittiin lehtimaailmassa jo ennen internetiäkin. Verkkomedian valtakausi on tehnyt listoista entistäkin suositumpia.  

Listan aiheen keksiminen on teoriassa helppoa. Mietit vain asian, jonka saavuttamisesta yleisösi haaveilee ja josta mielellään tiedät tarpeeksi. Sen jälkeen mietit  keinot, joilla yleisösi voisi tuon asian saavuttaa.  

Ole kuitenkin tarkkana: Listan tehtävänä on helpottaa ihmisten elämää ja auttaa heitä pääsemään tavoitteisiinsa. Ei päinvastoin. Listasi ei voi tehdä helppoa valintaprosessia monimutkaisemmaksi. Tässä tästä varoittavat ja uuvuttavat esimerkit.

Viisi eri tapaa tehdä hyvä perunapaistos.

Kymmenen eri tapaa valita pihalaatoituksen tekijä.

 

Otsikon voima

 

Verkkokirjoittamisessa otsikolla on valtaisa voima. Hyviä otsikoita klikataan, huonot ohitetaan. Otsikko vaikuttaa siihen, tuleeko juttusi luetuksi vai ei.

Listoissa hyvän otsikon teko on onneksi helppoa.  Otsikon alkuun kirjoitat lukumäärää kuvaavan sanan. Muista kuitenkin, että listattavia asioita pitää olla kolme, viisi, seitsemän tai kymmenen. Jos keksit neljä tai kuusi asiaa, jätä yksi suosiolla pois.

Miksikö? Se vain on niin. Kokeile vaikka itse, niin huomaat eron.

Kahdeksan taitoa, jotka tekevät sinusta hyvän pomon.

Viisi taitoa, jotka tekevät sinusta hyvän pomon.

 

Listat ovat nykyisin netissä niin suosittuja, että listan voisi lisätä vakiintuneiden tekstilajien joukkoon. Uutinen, novelli, pakina, kolumni, satu, tarina, näytelmä, henkilökuva, lista…

 

Miksi listat ovat niin suosittuja?

 

Ensiksi, me ihmiset olemme syntyjämme toiveikkaita. Listat lupaavat nopeaa tietä onneen. Luet vain listatut asiat, laitat toimeksi ja siinä se. Sinusta tulee hetkessä taitava, pätevä, kaunis, suosittu, vauras, hoikka tai mitä nyt haluat ollakaan.

Toiseksi, olemme laiskoja. Haluamme hyötyä toisen kovasta työstä. Kun kuulemme listasta, ajattelemme että joku hieno asiantuntija on tutkinut asiaa perin pohjin ja pureskellut menestyksen reseptin sinulle valmiiksi. Tämä ei tietenkään pidä usein paikkaansa. Joku hyvä kirjoittaja on saattanut kyhätä listan kymmenessä minuutissa.

Kolmanneksi, meidän on vaikeaa keskittyä. Listat ovat helppoja lukea. Ne eivät vaadi sopivaa aikaa, paikkaa ja fiilistä. Ne ovat helposti sulavia ja helposti unohdettavia.

Listat toimivat todistetusti hyvin netissä. Lue niitä. Kirjoita niitä. Yritä kuitenkin perehtyä aihealueeseesi mahdollisimman hyvin, jotta vastaat listan lukijoiden suuriin odotuksiin etkä turhaan pilaa listojen hyvää mainetta.

 

Ne kolme syytä

 

Tämän artikkelin otsikko oli harhaanjohtava, pahoittelut. Aiheena oli listat,  mutta juttua ei oltu kirjoitettu listan muotoon.

Jotta annamme sen, mitä lupaamme, tässä yhteenvetona vielä kolme syytä, miksi sinun kannattaa kirjoittaa nettiin tavallisen artikkelin sijaan lista.

  1. Kun kirjoitat artikkelisi tai blogipostauksesi listan muotoon ja teet sille nasevan otsikon, sen klikkiprosentti ja lukijamäärä todennäköisesti kasvaa.
  2. Listan tekeminen saa sinut vaikuttamaan alasi asiantuntijalta, vaikka et olisi sellaista nähnytkään.
  3. Listan kirjoittaminen on helppoa ja nopeaa eikä vaadi välttämättä asiaan vihkiytymistä tai edes kummoista kirjoitustaitoa.

Haluatko saada tehoa, tyyliä ja työkaluja omaan kirjoittamiseesi? Haluatko tehdä kirjoittamisesta supervoimasi?  Tule mukaan uuteen Kirjoittajakouluun ja opiskele kirjoittamista omaan tahtiisi vaikka kotisohvalta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *