Kolme syytä miksi sinun kannattaa kirjoittaa lista

Listat ovat nyt kovasti muodissa verkkokirjoittamisessa. Listan muotoon kirjoitetun artikkelin tekoa suositellaan lähes kaikissa some- ja SEO-oppaissa.

Viisi asiaa, joita et tiennyt koiran hankkimisesta. 

Kolme asiaa, jotka tekevät sinusta suositun.

Kymmenen ominaisuutta, jotka auttavat sinua rikastumaan.

 

Eikö teekin mieli klikata?

Listan muotoon rakennetut artikkelit eivät ole journalismissa mikään uusi juttu. Niitä suosittiin lehtimaailmassa jo ennen internetiäkin. Verkkomedian valtakausi on tehnyt listoista entistäkin suositumpia.  

Listan aiheen keksiminen on teoriassa helppoa. Mietit vain asian, jonka saavuttamisesta yleisösi haaveilee ja josta mielestäsi tiedät tarpeeksi. Sen jälkeen mietit keinot, joilla yleisösi voisi tuon asian saavuttaa.  

Ole kuitenkin tarkkana: Listan tehtävänä on helpottaa ihmisten elämää ja auttaa heitä pääsemään tavoitteisiinsa. Ei päinvastoin. Listasi ei voi tehdä helppoa ja tylsää valintaprosessia vaikeammaksi ja vielä tylsemmäksi. Tässä varoittavat esimerkit listoista, jotka uuvuttavat jo otsikkoa lukiessa. 

Viisi eri tapaa tehdä hyvä perunapaistos.

Kymmenen eri tapaa valita pihalaatoituksen tekijä.

 

Otsikon voima

Verkkokirjoittamisessa otsikolla on valtaisa voima. Hyviä otsikoita klikataan, huonot ohitetaan. Otsikko vaikuttaa eniten siihen, tuleeko juttusi luetuksi vai ei.

Listoissa hyvän otsikon teko on onneksi helppoa. Otsikon alkuun kirjoitat lukumäärää kuvaavan sanan. Muista kuitenkin, että listattavia asioita pitää olla kolme, viisi, seitsemän tai kymmenen. Jos keksit neljä tai kuusi asiaa, jätä yksi suosiolla pois.

Miksikö? Se vain on niin. Kokeile vaikka itse, niin huomaat eron.

Huono: Kahdeksan taitoa, jotka tekevät sinusta hyvän pomon.

Hyvä: Viisi taitoa, jotka tekevät sinusta hyvän pomon.

Listat ovat nykyisin netissä niin suosittuja, että listan voisi melkein lisätä vakiintuneiden tekstilajien joukkoon. Uutinen, novelli, pakina, kolumni, satu, tarina, romaani, näytelmä, henkilökuva, lista…

 

Miksi listat ovat niin suosittuja?

Listojen suosion taustalla on oivalluksia ihmisyydestä.

Me ihmiset olemme syntyjämme toiveikkaita. Listat lupaavat nopeaa tietä onneen. Luet vain listatut asiat, laitat toimeksi ja siinä se. Sinusta tulee hetkessä taitava, pätevä, kaunis, suosittu, vauras, hoikka tai mitä nyt haluat ollakaan.

Toiseksi, olemme laiskoja. Haluamme hyötyä toisen kovasta työstä. Kun kuulemme listasta, ajattelemme että joku hieno asiantuntija on tutkinut asiaa perin pohjin ja pureskellut menestyksen reseptin meille valmiiksi. Tämä ei tietenkään pidä usein paikkaansa. Joku hyvä kirjoittaja on saattanut kyhätä listan vartissa.

Kolmanneksi, meidän on vaikeaa keskittyä. Listat ovat helppoja lukea. Ne eivät vaadi sopivaa aikaa, paikkaa ja fiilistä. Ne ovat helposti sulavia ja helposti unohdettavia.

Listat toimivat todistetusti hyvin netissä. Lue niitä. Kirjoita niitä. Yritä kuitenkin perehtyä aihealueeseesi mahdollisimman hyvin, jotta vastaat listan lukijoiden suuriin odotuksiin etkä turhaan pilaa listojen hyvää mainetta.

 

Ne kolme syytä

Tämän artikkelin otsikko oli harhaanjohtava, pahoittelut. Aiheena oli lista, mutta juttua ei oltu kirjoitettu listan muotoon.

Jotta annamme sen, mitä lupaamme, tässä yhteenvetona vielä kolme syytä, miksi sinun kannattaa kirjoittaa nettiin tavallisen artikkelin sijaan lista.

  1. Kun kirjoitat artikkelisi tai blogipostauksesi listan muotoon ja teet sille nasevan otsikon, sen klikkiprosentti ja lukijamäärä todennäköisesti kasvaa.
  2. Listan tekeminen saa sinut vaikuttamaan alasi asiantuntijalta.
  3. Listan kirjoittaminen on helppoa ja nopeaa eikä vaadi välttämättä syvällistä vihkiytymistä asiaan.

Haluatko saada tehoa, tyyliä ja työkaluja omaan kirjoittamiseesi? Haluatko oppia tekemään blogikirjoituksia nopeammin ja tehokkaammin?  Tule mukaan Kirjoittajakouluun ja opiskele kirjoittamista omaan tahtiisi vaikka kotisohvalta.

Piditkö tästä jutusta?

Forrest Gumb, päähenkilö, vastustajat ja muut tarinasi tyypit, fiktion kirjoittaminen, Stoori, Kirjoittajakoulu

Päähenkilö, vastustaja ja muut tarinasi tyypit

Tarinassasi on aina oltava päähenkilö eli protagonisti. Hän on tarinasi keskeisin hahmo, jonka “muutosmatkasta” romaanissasi tai muussa fiktiivisessä tarinassasi on viime kädessä kyse. Päähenkilösi pyrkii tarinassasi johonkin tärkeään ja pelissä ovat hänen kannaltaan

Lue artikkeli
Kirjan kirjoittaminen vaatii suunnitelman

Kirjan kirjoittaminen bucket listalla? Näin pääset alkuun.

Kirjan kirjoittaminen tuntuu olevan yksi suosituimmista pitkäaikaisista unelmista täällä läntisellä pallonpuoliskolla. Se on selvästi yleisempi ja universaalimpi haave kuin vaikkapa pääosan näytteleminen elokuvassa, syöpälääkkeen keksiminen tai esiintyminen suurilla lavoilla. Amerikkalaisen Thriftbooksin 2021

Lue artikkeli
Scroll to Top