Dialogi

Dialogilla tarkoitetaan henkilöiden välistä vuoropuhelua. Sitä, että vähintään kaksi henkilöä keskustelee keskenään jostakin asiasta. Joku saattaa sanoa vaikkapa, että käymme asiasta hyvää dialogia. Jos henkilö puhuu yksinään, kyse on monologista eli yksinpuhelusta.

Kirjojen ja elokuvien maailmassa dialogilla ja monologilla tarkoitetaan tarinan henkilöiden puheenvuoroja. Tarinoissa henkilöt eivät tosin jutustele koskaan niitä näitä vaan hyvän dialogin kirjoittaminen on kirjoittajan keino viedä tarinaa eteenpäin ja luoda jännitettä ja konfliktia.

Tosielämässä ihmiset saattavat myös puhua päällekkäin, mutta kirjallisuudessa tai dramaturgiassa näin ei käy.  Yksi henkilö puhuu kerrallaan.

Tarinan henkilöt eivät sano myöskään repliikeissään useinkaan sitä, mitä ajattelevat ja tarkoittavat. He saattavat vihjailla, valehdella, suostutella, liioitella, piilotella, puolustella, ironisoida tai kaunistella asioita.  Kun tarinan dialogi on taidokkaasti kirjoitettu, henkilöiden todellinen sanoma tai tapahtumien todellinen kulku on luettavissa rivien välistä.

Margit: Yritin soittaa sinulle eilen illalla.

Thomas: Olet soittaanut jo neljästi tällä viikolla. Olin keilaamassa.

Margit: Ovatko keilahallit auki yökahteen? 

Thomas: En tiedä. Öisin olen nukkumassa.

Margit: Et näköjään saanut unta. Puhelimesi piippasi pitkään varattua. 

Haluatko oppia lisää tarinan suunnittelusta ja kirjoittamisesta? Tutustu Stoori-valmennukseen. 

 

 

« Siirry sanakirjaan
Scroll to Top

Ethän karkaa. Haluatko sähköpostiisi maksuttomat kirjoittajien vinkit?