Leipäteksti on toimituksellisen tekstin varsinainen tekstisisältö

Leipäteksti

Leipäteksti on artikkelin, uutisen, reportaasin, tiedotteen tai muun toimituksellisen asiatekstin varsinainen tekstisisältö.

Leipäteksti tulee tavallisesti otsikon ja ingressin jälkeen. Siihen eivät kuulu pää- taai väliotsikot, ingressit, johdannot, kuvatekstit tai vastaavat.

Sanana leipäteksti tulee siitä, että entisaikaan kirjapainojen työntekijät ansaitsivat leipänsä ladotun tekstin määrän mukaan. Mitä enemmän artikkelissa oli tekstiä, sitä enemmän sen ladonta toi rahaa ja rahalla kirjapainoväki sai hankittua leipää. Leipätekstistä puhutaan edelleenkin toimituksellista sisältöä kirjoitettaessa, oli kyse sitten painetusta tai digitaalisesta mediasta .

Leipätekstissäkin tulee olla selkeä rakenne

 

Jokaisessa kirjoittamisen lajissa on omat hyväksi havaitut rakennemallinsa. Esimerkiksi uutisjutuissa leipätekstin sisältö etenee tärkeimmästä asiasta vähemmän tärkeisiin. Näin lukija, joka ei jaksa lukea juttua loppuun saa silti tiedon tärkeästä asiasta. Painetuissa uutismedioissa asioiden kertominen tärkeysjärjestyksessä korostuu myös siksi, että kun tärkein asia kerrotaan heti,  toimituspäällikkö voi tarvittaessa katkaista uutisjutun keskeltä, jos palstatila ei riitä.

Haluatko oppia lisää kirjoittamisesta?  Tutustu artikkeleihimme, verkkovalmennuksiimme ja kirjoituskursseihimme. 

« Siirry sanakirjaan
Scroll to Top

Ethän karkaa. Haluatko sähköpostiisi maksuttomat kirjoittajien vinkit?