Olet kenties kuullut joskus oudon termin nimeltä synopsis. Älä sekoita sitä kuitenkaan synapsikseen, joka tarkoittaa kahden kromosomin pariutumista. Se on hieman eri asia vai mitä?
Synopsis on tiivis kirjallinen yhteenveto kirjoituksen tärkeimmistä asioista ja sitä käytetään niin tarinoiden kirjoittamisessa kuin tiede- ja tietokirjoittamisessakin.
Tässä artikkelissa keskitymme tarinan synopsiksen kirjoittamiseen.
Tarinan synopsis on lyhyt tiivistelmä tarinan ideasta, asetelmasta, juonesta, tarinan keskeisistä hahmoista ja heidän tavoitteistaan sekä niitä kohtaavista alati pahenevista esteistä. Paino on sanalla lyhyt. Hyvä synopsis on yleensä yhden tai kahden sivun mittainen, kun fonttina on esimerkiksi Courier, fonttikoko on 12 ja riviväli 1,5-2.
Miksi sinunkin kannattaa kirjoittaa tarinaideastasi synopsis?
Synopsis on tärkeä työkalu, joka säästää kirjoittajan ja mahdollisen arvioijan, kustantajan tai tuottajan aikaa ja vaivaa.
Synopsiksen kirjoittaminen on kirjoittajalle nopea keino suunnitella ideasta tarina ja testata, toimiiko se ja mikä kaipaa kehittämistä. On paljon helpompi ideoida, suunnitella, kirjoittaa ja editoida yhden tai kahden sivun synopsista kuin 400 sivun mittaista tekstiä.
Synopsis paljastaa jo varhaisessa vaiheessa tarinan juonen ja rakenteen heikkoudet ja vahvuudet. Kirjoittamisvaiheessa se auttaa kirjoittajaa pitämään kiinni tarinan tärkeimmistä elementeistä, juonenkäänteistä ja konflikteista. Se auttaa kirjoittajaa myös hahmottamaan, mihin suuntaan tarinaa tulee viedä ja mitä kaikkea siinä täytyy nostaa esiin tai ratkaista tavalla tai toisella.
Synopsis auttaa myös ulkopuolisia lukijoita kuten arvioijia, kustantajia ja tuottajia kirkastamaan ja tarkastamaan:
- Tarinan rakenteen: Synopsis paljastaa juonen keskeiset vaiheet, rakenteelliset puutteet ja mahdolliset aukot.
- Hahmojen kehityskaaren: Se tuo esiin, miten hahmot muuttuvat tarinan edetessä ja mitä esteitä he kohtaavat.
- Teeman: Se auttaa selventämään, mitä tarinalla halutaan sanoa ja miksi se on tärkeää.
- Sopivuuden kohderyhmälle: Kun tarina on kiteytetty lyhyeen tiivistelmään, näet millaiselle kohderyhmälle se sopii ja täytyykö joko tarinaan tai kohderyhmään tehdä muutoksia.
Saatat epäröidä tarinan suurten linjojen naulaamista synopsikseen kirjoitustyön aikaisessa vaiheessa, mutta turhaan. Jos ideasi, henkilösi, konfliktisi ja juonenkäänteesi kehittyvät vieläkin paremmiksi, voit aina muokata myös synopsista.
Millainen on hyvä synopsis?
Hyvä synopsis on selkeä, tiivis, kiinnostava ja lukemaan houkutteleva. Se ei ole tarinan tapahtumien listaus tai kohtausluettelo, vaan eheä kirjoitelma, joka tuo esiin tarinan ytimen ja sydämen. Sen tulee kuvata tarinaa, jossa on kirkas idea, kiinnostava avainkysymys ja joka houkuttelee kohderyhmää lukemaan, kuuntelemaan tai katsomaan.
Hyvä synopsis vastaa seuraaviin kysymyksiin:
Mikä on tarinan idea?
Mitä päähenkilö haluaa, mutta ei voi saada (ainakaan helposti)
Mikä/Kuka päähenkilöä vastustaa alati kovenevin keinoin ja miksi?
Keitä ovat muut tärkeimmät hahmot ja mikä on heidän roolinsa tarinassa?
Mitkä ovat tarinan keskeiset tapahtumat ja käännekohdat?
Mitä tärkeää tapahtuu tarinan alussa, keskikohdassa ja lopussa?
Missä vaiheessa synopsis kannattaa kirjoittaa?
Kun sinulla on mielestäsi hyvä tarinaidea ja olet suunnitellut sitä jo hieman eteenpäin, synopsiksen kirjoittaminen on hyvä keino testata idean toimivuutta ja havaita sen kehitystarpeita.
Monet kirjoittajat aloittavatkin tarinan suunnittelu- ja kirjoitustyön synopsiksen kirjoittamisesta. Tällöin synopsis toimii testauksen, arvioinnin ja jatkosuunnittelun välineenä.
Sinäkin voit kirjoittaa synopsiksen heti, kun sinulla on käsitys tarinan ideasta, premissistä, päähenkilöstä, vastustajasta ja tarinan tärkeimmistä juonenkäänteistä. Toisaalta jos jokin kohta vielä puuttuu tai herättää kysymyksiä, se saattaa ratketa itsestään synopsista kirjoittaessasi.
Jos kirjoitat synopsiksen projektisi alkuvaiheessa, saat tarina-ideasi nopeasti konkretisoitua tarina-aihioksi, jonka jatkokehitys ja editointi on helppoa ja nopeaa. Kun olet tyytyväinen synopsikseen ja olet tarkastanut, että se täyttää kaikki hyvän tarinan elementit, olet valmis laittamaan sormet näppäimistölle ja aloittamaan kirjoittamisen.
Jos uusia ideoita tai kehityskohteita ilmenee matkan varrella, voit muokata synopsista ihan samalla tavalla kuin tarinaakin.
Monet pantser-tyyliä harjoittavat kirjoittajat haluavat kirjoittaa ensin ja suunnitella sitten. He uskovat tarinansa lähtevän parhaiten liikkeelle antamalla sille ns. vapaat kädet. He kirjoittavat synopsiksen usein vasta sitten kun kirjoitustyö on jo hyvässä vaiheessa tai tarinasta on jo ensimmäinen tai useampikin versio kirjoitettu.
Synopsis auttaa tarinan arvioinnissa ja julkaisussa
Koska synopsis avaa tarinasi keskeisen idean, hahmot ja juonen kulun, se auttaa myös ulkopuolisia tarinasi arvioinnissa.
Kustantajille, tuottajille ja kirjallisuusagenteille teoksestasi laadittu hyvä synopsis on tärkeä väline sen kiinnostavuuden ja kaupallisuuden arviointiin. Se antaa heille nopean käsityksen siitä, mitä tarina tarjoaa, ja houkuttelee heitä lukemaan koko käsikirjoituksen. Jos mielit kansainvälisille markkinoille, hyvä ja lyhyt englanninkielinen synopsis on yleensä välttämättömyys.
Synopsis voi toimia ovien avaajana tai tarinan kehityskohteiden paljastajana.
Synopsiksesta on hyötyä myös teoksesi markkinoinnissa ja myynnissä. Jokainen tulevan myyntitiimisi jäsen ei ehdi lukea hienoa kirjaasi, mutta synopsiksen ehtivät lukea kaikki. Hyvä synopsis auttaa myyntitiimiä ja kirjailijaa esittelemään teoksen houkuttelevasti suurelle yleisölle.
Synopsis auttaa sinua myös saamaan palautetta kirjoitusprosessin eri vaiheissa. Sinun on paljon helpompaa ja nopeampaa saada hyödyllistä rakentavaa palautetta yhdestä tai kahdesta täynnä kiinnostavaa toimintaa olevasta A4-sivusta kuin satojen sivujen järkäleestä.
Meillä on sinulle hyviä uutisia. Kun haluat palautetta tarina-ideastasi tai jo pidemmällä olevasta tarinastasi, lähetä meille arvioitavaksi synopsiksesi. Arvioimme sen pientä maksua vastaan yhdessä tarinan suunnitteluun erikoistuneen AI-valmentajamme kanssa ja annamme sinulle hyödyllistä palautetta tarinasi asetelmasta, hahmoista, päähenkilön tavoitteesta, tarinan keskeisestä konfliktista, juonesta ja rakenteesta – tai mikä tarinassasi nyt kehitystä kaipaakin.
Lähettämäsi synopsis saa olla korkeintaan 5000 merkkiä tai 700 sanaa pitkä ja aat palautteen sähköpostiisti kolmen arkipäivän sisällä tilauksestasi ja synopsiksesi toimittamisesta. Nyt vain synopsista tekemään!