Tarinankerronta vaatii konflikteja eli ristiriitoja - miksi?

Tarinankerronta vaatii konflikteja

Oletko kirjoittamassa romaania tai käsikirjoitusta ja mietit, miten rakentaa tarinastasi yleisöä kiinnostava ja koukuttava? Tarkista tällöin ensitöiksesi tarinasi henkilöiden konfliktit.

Tarinankerronta perustuu aina päähenkilön kohtaamaan isoon konfliktiin, ristiriitaan.

Tarinan päähenkilö pyrkii johonkin itselleen tärkeään, mutta ei onnistu, koska joku tai jokin vastustaa häntä kerta toisensa jälkeen. Tarinan edetessä vastakkaiset voimat ja/tai tahdot taistelevat aina vain kovemmin panoksin.

Ilman konfliktia ei ole tarinaa. On vain kertovaa tekstiä, joka voi olla kaunista ja ajatuksia herättävää mutta ei sovellu romaaniksi tai elokuvaksi.

Konfliktit eivät ole tarinassa vain kiusaamassa päähenkilöä ja luomassa jännitettä. Niiden tehtävänä on viedä tarinan juonta eteenpäin ja pakottaa tarinan edetessä päähenkilöä kasvamaan ihmisenä.

Konfliktien avulla yleisösi pysyy sitoutuneena ja kiinnostuneena ja palaa halusta tietää, miten tarina jatkuu ja päättyy. Konfliktien pahetessa ja niiden viimein ratketessa tarina voi herättää yleisössäsi vahvoja tunteita kuten jännitystä, innostusta, iloa, toivoa, surua tai pelkoa.

Päähenkilön tärkeimmästä konfliktista, ristiriidasta, lähtee myös tarinasi avainkysymys ja sanoma.

Voittaako ihmisten kiltteys maailman pahuuden? 

Mistä ihmisen hyvä elämä lopulta muodostuu? 

Mistä ja miten tunnistaa oikean rakkauden?

Kumpi on viime kädessä tärkeämpi, ura vai perhe?  

Mihin itsekkyys tai ahneus lopulta johtaa? 

Miksi kosto ei kannata? 

Tarinan lopussa päähenkilösi konflikti vihdoin ratkeaa tavalla tai toisella. Jos tarinankerrontasi on onnistunut loistavasti, yleisösi ymmärtää myös tarinasi avainkysymyksen ja sanoman, mikä se sitten olikin.

 

Ulkoinen vai sisäinen konflikti?

 

Tarinankerronta vaatii tavallisesti yhden keskeisen päähenkilöä piinaavan konfliktin, joka liittyy tarinasi avainkysymykseen ja jonka ympärille tarinasi pääjuoni rakentuu.

Parhaisiin tarinoihin on kuitenkin upotettu muitakin pienempiä merkityksellisiä konflikteja. Sisäisiä ja ulkoisia. Niitä voi olla päähenkilöiden ohella myös tarinan muilla henkilöillä, jolloin ne voivat ohjata tarinan sivujuonia. Sivujuonet voivat raikastaa tarinaasi ja tehdä siitä kiinnostavamman ja viihdyttävämmän.

Sisäinen konflikti tapahtuu henkilön pään sisällä eikä sen aiheuttajana ole ulkoinen konkreettinen vastustaja. Kyseessä voi olla henkilön sisäinen arvoristiriita tai kasvun paikka. Ihmisen omat tavoitteet voivat olla ristiriidassa keskenään.

Henkilösi voi huomata, että on itse luonut elämästään tahtomattaan vankilan, liian kiireisen tai muuten vääränlaisen. Hän voi tajuta, että hänen arvonsa ja asenteensa  eivät palvele häntä ja hänen läheisiään nykytilanteessa. Hän voi oivaltaa, että saadakseen haluamansa hänen itsensä on muututtava. Hän saattaa myös oppia ymmärtämään tai hyväksymään jotakin, mitä ei tarinan alkaessa vielä ymmärtänyt.

Ulkoinen konflikti puolestaan johtuu ulkoisista tekijöistä. Vastustajana voi olla toinen ihminen tai ihmisjoukko, yritys, yhteiskunta, luonto, yliluonnolliset voimat tai jopa keinoäly tai kone. 

 

Jos tarinasi konfliktit ontuvat, palaa lähtöruutuun

 

Jos päähenkilösi konflikti ei ole tarpeeksi vahva ja merkityksellinen luomaan tarinaan jatkuvaa jännitettä ja kuljettamaan juonta alusta loppuun, palaa suunnittelupöytäsi ääreen.  Sama pätee jos tarinastasi puuttuvat vielä muiden henkilöhahmojen kohtaamat merkitykselliset konfliktit tai ne eivät ole tarpeeksi kiinnostavia.

Jos tarinasi on vasta ideointivaiheessa tai olet vaasta aloittamassa käsikirjoituksesi kirjoittamista, suunnittele tarinasi tärkeimmät konfliktit huolella ennakkoon. Mieti, miten ne tarinan eri vaiheissa ilmenevät ja kasvavat ja miten ne tarinan lopussa ratkeavat.

 

Kirjoittajakoulun Stoori-tarinavalmennuksen avulla tarinankerrontasi tulee helpommaksi ja paremmaksi. Valmennus opastaa sinua sekä tärkeimpien konfliktien rakentamisessa että tarinasi henkilöiden, maailman ja  rakenteen suunnittelussa. Se sisältää myös joukon helppokäyttöisiä suunnittelupohjia.

Stoorin avulla voit kirjoittaa ja editoida hyvästä ideastasi mahtavan tarinan. Ilmoittaudu mukaan.

 

Scroll to Top