Tarinan juoni – päähenkilön muutosmatka

Mahtavan tarinan takana on aina hyvin kirjoitettu juoni (engl. plot).

Tarinan juoni tarkoittaa kirjoittajan tarinaan suunnittelemien merkityksellisten  tapahtumien kulkua. Se käynnistyy mukaansa tempaavasta alusta ja päättyy yleisölle palkitsevaan ja yllättävään loppuratkaisuun.

Juonen rakentaminen ei ole läpihuutojuttu, olit sitten kuinka taitava tai luova kirjoittaja tahansa.

Hyvä juoni ei synny niin, että kehittelet päähenkilöllesi satunnaisen sarjan sattumuksia, olivat ne kuinka hauskoja tai kiinnostavia tahansa.

Se ei synny niin, että alat kirjoittaa tarinaasi tietämättä mitä seuraavaksi tapahtuu tai mihin olet menossa. Et tiedä itsekään mihin tarina loppuu, mutta kun olet kirjoittanut tarpeeksi monta sivua, keksit hätäpäissäsi tarinaasi jonkun loppuratkaisun.

Se ei synny niin, että kirjoitat mitä mieleen tulee. Unohdut kuvaamaan henkilöitä, maisemia, mielenmaisemia ja tunnetiloja. Sorrut kirjoittamaan turhaa dialogia tai kertomaan irrelevantteja asioita, jotka eivät liity mihinkään – tai ainakaan tarinaasi.

Taidokkaasti suunniteltu juoni on looginen,  jännittävä ja yllätyksellinen

Juonen tapahtumat eivät ole koskaan sattumankauppaa tai turhanpäiväisiä tekemisiä, vaan ne ovat seurausta siitä, että protagonistisi  pyrkii johonkin, jota antagonisti eli vastustaja yrittää estää kaikin keinoin.

Juonen avulla sinun tulee saada päähenkilösi pyrkimään selkeästi johonkin, kohtaamaan alati kovempia otteita käyttävän vastustajansa ja pääsemään lopulta loppuratkaisuun.

Jos rakennat juonen taidokkaasti,  tarinan tapahtumien edetessä päähenkilösi joutuu myös kehittymään ihmisenä, oppimaan itsestään uutta ja löytämään itsestään uusia puolia. Arasta voi tulla rohkea. Luuseri voikin pystyä sankaritekoihin. Naistenmies saattaa rakastua epätoivoisesti. Erakko voi huomata nauttivansa muiden seurasta.

 

Mitä enemmän jännitettä, sen parempi juoni

 

Juonen tehtävänä on kertoa tarinasi niin, että se pitää lukijasi tai katsojasi otteessaan ensimmäisistä sekunneista tarinan loppuun saakka. Yleisösi ei malta laskea kirjaasi käsistään tai painaa kaukosäätimen paussinappia.

Jotta tämä tapahtuisi, tarinasi juonen on saatava yleisösi jännittämään aidosti, miten tarinan päähenkilölle käy.

Saako Romeo Julian.

Voittaako hyvä pahan?

Kuoleeko Harry?

Kruunataanko hyvä ja rehellinen ehdokas kuninkaaksi?

Löytääkö Benji lopulta kotiin? 

Mitä enemmän saat tarinaasi rakenettuaa jännitettä, sen parempi tarinastasi tulee.

Jännite tarkoittaa sitä, että tarinasi tuntuu yleisöstä koko ajan jännittävältä, oli lajinasi sitten romantiikka, draama, komedia, lastenkirjat tai rikosromaanit.

Jotta saat tämän tapahtumaan, et saa päästää päähenkilöäsi helpolla.

Joudut heittämään hänet tarinassasi tosi hankalalle matkalle tai asettamaan hänet todella vaikeaan tilanteeseen. Sellaiseen, jossa hänen toiveensa ja tavoitteensa kohtaavat aina vain pahempia haasteita ja vastaiskuja.

Lopulta sankariparkamme joutuu laittamaan kaiken peliin selvitäkseen tilanteesta ehjin nahoin.

Panokset ovat kovat. Joskus uhattuna on henki, joskus perheonni, joskus rakkaus tai ura ja maine. Tilanteen vakavuus pakottaa päähenkilön myös muuttumaan ihmisenä. Nössö löytää itsestään sankarin. Kovis huomaa herkän ja pehmeän puolensa. Muutosten seurauksena päähenkilösi löytää lopulta keinot päästä vaikeuksiensa kautta voittoon.

Tai sitten ei.

Juoni kruunataan palkitsevalla loppuratkaisulla

 

Loppuratkaisu on se, joka jää yleisöllä tarinastasi henkilöiden ohella mieleen. Se määrittää, millainen olo yleisölle jää. Tyrmistynyt? Pettynyt? Onnellinen? Helpottunut? Inspiroitunut? Halu katsoa tai lukea teoksesi heti uudestaan?

Älä siis ryssi loppuratkaisua. Älä tee siitä ennalta-arvattavaa, masentavaa tai epäloogista.

Onnelliset loput ovat tarinoissa suositumpia, mutta tarinasi voi olla myös tragedia, jossa on surullinen loppu.

Tarinan loppuratkaisu voi olla myös jotakin siltä väliltä. Saadakseen haluamansa päähenkilö voi joutua luopumaan jostakin itselleen tärkeästä.  Kenties päähenkilösi huomaa tarinan loppumetreillä, ettei se mitä hän niin kovasti tavoitteli ollutkaan lopulta hänelle tärkeää. Hän viisastuu, valaistuu ja jatkaa ilolla elämäänsä muuttuneena ihmisenä.

E.T.:n ja Benjin loppu on onnellinen, sillä molemmat pääsevät lopussa kaipaamaansa kotiin.

Shakespearen Romeo ja Julia on tragedia, jonka lopussa rakastavaiset tavallaan saavat vihdoin toisensa, mutta joutuvat molemmat kuolemaan sen vuoksi.

Titanic-elokuvan lopussa laiva lopulta uppoaa, vain pieni osa matkustajista pelastuu ja vain toinen rakastavaisista jää eloon.

 

Muista myös sivujuoni

 

Tarinoissa voi olla pääjuonen ohella myös lyhyempiä sivujuonia, jotka tekevät tarinasta kiinnostavamman ja monipuolisemman. Usein sivujuonet edustavat jotakin muuta genreä kuin pääjuoni. Dekkarin sivujuonena voi olla rakkaustarina, rakkaustarinan sivujuonena pieni jännitysnäytelmä. Sivujuonissa voi olla päähenkilönä ja vastustajana jotkut tarinan sivuhenkilöistä. 

Tarinan rakennemallit auttavat hyvän juonen rakentamisessa

 

Tarinoiden tutkijat ja dramaturgit ovat löytäneet menestystarinoiden taustalta simppeleitä yhdenmukaisia rakennemalleja. Ne ovat eräänlaisia tarinan kaavoja, joita hyödyntämällä tarinan juonesta tulee parempi, kiinnostavampi ja yleisölle koukuttavampi.

Maailmankuulut dramaturgit ovat myös kehittäneet erilaisia suunnittelumetodeja, jotka nopeuttavat hyvien tarinoiden suunnittelua.

Hyödynnä sinäkin ammattilaisten työtapoja ja työkaluja

 

Tarinoiden rakennemallit ja suunnittelumetodit hallitsemalla sinäkin pystyt suunnittelemaan ja kirjoittamaan jatkossa parempia tarinoita helpommin ja nopeammin. Niiden avulla et myöskään eksy kirjoittamisessa harhateille ja jos eksyt, pääset nopeasti polullesi takaisin.

Jos tarinasi on alkumetreillä, voit suunnitella tarinallesi niiden avulla vahvan perustan ennen kirjoitustyön aloittamistaa.

Jos taas olet kirjoittamisesi kanssa jo pitkällä, voit tunnistaa niiden avulla helposti tarinasi vahvuudet, heikkoudet ja puutteet. Huomaat, mikä on turhaa, mitä täytyy korjata ja mitä tarvitset tarinaasi lisää. Näin osaat editoida tarinasi kuin ammattilainen.

 

Suunnittele tarinasi Stoori-tarinavalmennuksessa

 

Stoori-tarinavalmennus auttaa tarinan kirjoittajia kirkastamaan ja kiteyttämään ideansa ja suunnittelemaan sen pohjalta mahtavan tarinan.  Se sisältää verkko-opetuksen ohella digitaalisen Stoori-työkirjan, jonka suunnittelupohjien avulla suunnittelet hyviä tarinoita helpommin ja nopeammin. Valmennukseen kuuluu tarinasi suunnitteluun liittyviä tehtäviä, joista tärkeimmistä saat henkilökohtaista palautetta.Voit opiskella ja kirjoittaa tarinaasi ajasta ja paikasta riippumattomasti ja valmennus on käytössäsi 500 päivää.

Valmennus sopii kaikillle, jotka haluavat kirjoittaa hyvän romaanin, käsikirjoituksen tai lastenkirjan ja joilla on vähintään yksi alustava idea mielessä. Se sopii yhtä lailla ensimmäistä tarinaansa kirjoittaville kuin kirjoittamisen konkareille, jotka haluavat  oppia lisää tarinan kirjoittamisen metodologiasta.

 

Lue lisää Stoorista ja ilmoittaudu mukaan klikkaamalla tästä. 

Stoori-tarinavalmennus auttaa tarinan suunnittelussa -Kirjoittajakoulu

Piditkö tästä jutusta?

Scroll to Top

Ethän karkaa. Haluatko sähköpostiisi maksuttomat kirjoittajien vinkit?