Kirjoita paremmin - Tässä mestareiden kootut vinkit.

Kirjoittajien ilot, surut, voitot ja vaikeudet ovat universaaleja. Samaan aikaan kun sinä painit kirjoituksesi aloituksen kanssa, toinen kirjoittaja käy samaa taistelua toisella puolella maailmaa. Kolmas taas on juuri keksinyt, miten se kannattaa kirjoittaa. 

Muilta kirjoittajilta oppiminen on kirjoittajalle tosi hyödyllistä. Siksi valitsimme tähän artikkeliin sinulle muutamia innostavimpia ja hyödyllisimpiä neuvoja, joita olemme vuosien varrella itse saaneet. Monet niistä olemme löytäneet lukiessamme ulkomaisia kirjoittajaoppaita ja artikkeleita ja osallistuessamme kotimaisiin ja kansainvälisiin kirjoittajakoulutuksiin. Kirjoita ja nauti elämästäsi. 

1. OTA AIKAA LUKEMISELLE.

IF YOU DON’T HAVE TIME TO READ, YOU DON’T HAVE TIME - OR THE TOOLS -TO WRITE.
Stephen King

Oletko kuullut sanonnan, että sillä, jolla ei ole aikaa hoitaa kuntoaan, on aikaa sairastaa. Saman analogian voisi vetää lukemisen ja kirjoittamiseen. Sillä, jolla ei ole aikaa lukea, on aikaa kirjoittaa hitaasti ja huonosti.
Lue siis paljon ja monipuolisesti. Nykyään se on helppoa, kiitos kirjojen kuukausimaksullisten striimauspalveluiden. Meillä on käytössä Bookbeat, josta löytyy miltei kaikki Suomessa julkaistut kirjat e-kirjoina ja äänikirjoina.
Jos et ole kokeillut vielä Bookbeatia, klikkaamalla tästä pääset kokeilemaan sitä maksutta kahden viikon ajan.

2. OMA TYYLI LÖYTYY 
VAIN KIRJOITTAMALLA.

IT IS ONLY BY WRITING, NOT DREAMING ABOUT IT, THAT WE DEVELOP OUR OWN STYLE.
P.D. James

Moni kirjoittaja pohtii, miten löytää oman lajityyppinsä, tyylinsä ja äänensä. Siihen on helppo keino. Kirjoita. Kokeile erilaisia tekstilajeja ja tyylilajeja. Tee helppoja kirjoitusharjoituksia ja tutki, mikä kolahtaa juuri sinuun. Missä lajeissa ja tyyleissä tunnet olevasi kotonasi? Mikä tuo sinulle intoa ja iloa? Mikä on juuri sinua?

3. ÄLÄ JÄÄ ODOTTELEMAAN 
INSPIRAATIOTA.

DON’T WAIT AROUND FOR INSPIRATION.
Jack London, Isabelle Allende

Se kirjoittaja, joka jää odottelemaan sohvannurkkaan inspiraatiota voi joutua odottelemaan pitkään. Kirjoittamisesta kannattaa tehdä tapa, säännöllinen rutiini. Paikan ja ajan voit toki valita eli kirjoita missä ja milloin tahansa. Useimmat ammattikirjoittajat aloittavat kirjoittamisen säntillisesti aamulla ja lopettavat työpäivän päättyessä. Joskus heillä on inspiraatiota, joskus ei. Kun he uurastavat aineistonsa ja tekstinsä parissa, inspiraatiokin usein löntystää pikkuhiljaa paikalle. Isabelle Allenden sanoin Show up, show up, show up, and after a while the muse shows up, too.

4. ÄLÄ VAADI ITSELTÄSI LIIKAA 
OMAPERÄISYYTTÄ.

DON’T WORRY TOO MUCH ABOUT ORIGINALITY.
Mark Twain

Kaikki ideat on jo maailmassa toteutettu. Kaikki sanat on jo maailmassa sanottu. Se ei haittaa, sillä sinä et ole niitä vielä toteuttanut ja sanonut. Älä kopioi muilta suoraan vaan käytä muiden tuotoksia inspiraationasi. Varasta sieltä, lainaa tuolta ja kirjoita oma huipputeoksesi.

Lisää ideoiden rehellisestä varastamisesta voit lukea englanninkielisestä hauskasta kirjasta Steal Like Artist. Saat helppolukuisen opuksen tilattua helposti Amazonin kautta klikkaamalla tästä.

5. KIRJOITA SIVU KERRALLAAN.

TAKE IT A PAGE AT TIME.
John Steinbeck

Jos ajattelet kirjoittavasi 400-sivuisen kirjan, koko hanke alkaa helposti tuntua pelottavalta ja mahdottomalta. Kirjoita siksi aluksi sivu kerrallaan. Kappale kerrallaan. Ei elefanttiakaan syödä kokonaisena vaan pala palalta.

6. KESKITY YHTEEN TEKSTIIN
TAI TARINAAN KERRALLAAN.

WORK ON ONE THING AT TIME UNTIL UNFINISHED.
Henry Miller

Etsiessäsi parasta ideaa joudut tutkimaan ja testailemaan useita. Kun olet valinnut ideoista sen, mihin uskot ja panostat, pysy siinä. Käytä siihen aikaasi ja energiaasi niin kauan, että saat sen valmiiksi. Monilla luovilla ihmisillä on tapana aloittaa liian monta isoa hanketta yhtä aikaa. Tällöin ajatukset eivät pysy kasassa, aika ei riitä mihinkään ja vaarana on, ettei mikään koskaan valmistu. Kirjoita keskittyneesti ja yhtä tekstiä kerrallaan.

7. VAALI YKSINKERTAISUUTTA.

SIMPLICITY IS THE ULTIMATE SOPHISTICATION.
Leanordo da Vinci, George Orwell, Steve Jobs

Monimutkaista osaa tehdä moni, mutta yksinkertaista vain harvat ja valitut. Yksinkertaisen tekeminen vaatii nimittäin taitoa. Opettele sitä. Kirjoita helposti luettavaa tekstiä. Vältä vaikeita ja liian pitkiä sanoja, lauseita ja virkkeitä. Jos jonkin sanan, lauseen tai kappaleen voi jättää huoletta pois, tee se. Älä jaarittele. Älä koskaan käytä tieteellisiä termejä, sivistyssanoja tai jargonia, jos voit viestiä saman asian selkeällä kansankielellä.

8. JÄTÄ POIS IKÄVYSTYTTÄVÄT 
KOHDAT.

TRY TO LEAVE OUT THE PART THAT READERS TEND TO SKIP.
Elmore Leonard

Oletko joskus lukenut kirjaa tai artikkelia niin, että olet hypännyt jotkut tylsät kohdat tai sivut yli? Useimmat meistä ovat.

Oli kyse sitten mistä tekstistä tahansa, tekstin tarkoitus ei ole ikävystyttää ja uuvuttaa lukijaa vaan päinvastoin. Mikä sitten ikävystyttää? Esipuheet. Pitkät kirjoittajan esittelyt. Yksityiskohtaiset tarinan henkilöhistoriat tai paikkojen, henkilöiden tai säätilan kuvailut. Hyvätkin kirjoittajat sortuvat pitkäpiimäisyyteen ja jaaritteluun. Vaikka moni meistä lukeekin ennen nukkumaanmenoa, kirjoittajan tehtävänä ei ole antaa unilääkettä. Hänen tehtävänään on pitää lukijat tai katsojat otteessaan odottamassa kuumeisesti sitä, mitä tapahtuu tai mitä kerrotaan seuraavaksi.

9. ENSIMMÄINEN VERSIOSI ON 
(OSAKSI) ROSKAA.

THE FIRST DRAFT OF EVERYTHING IS SHIT.
Earnest Hemingway, Stephen King, Joyce Carol Oates

Ensimmäinen versio tekstistä on tavallisesti vasta hahmotelma, kokeilu, idean testaus. Olet kirjoittanut sen toivon mukaan ideastasi inspiroituneena ja sisintäsi kuunnellen. Siinä on todennäköisesti hurjasti hyvää ja hurjasti korjattavaa.

Editoinnin myötä siitä voi tulla mestariteos - tai olla tulematta. Editointi on tekstin kokonaisvaltaista ja tarvittaessa raakaakin muokkaamista, ei vain virheiden korjaamista. Muokkausta voi käytännössä tehdä loputtomiin, mutta kirjoittajan tai editoijan pitää osata lopettaa jossakin kohtaa ja sanoa itselleen, että enää en kirjoita. Valmista tuli.
Stephen Kingin sanoja lainaten kirjoittaminen on ihmillistä, editointi jumalallista.

Ota käyttöön supervoimasi.

Lopeta jahkailu ja tee kirjoittamisesta tuottoisa harrastus, sivutyö tai jopa ammatti. Tule mukaan Kirjoittajakoulun mullistavaan Supervoima-kirjoittajavalmennukseen.
Vieritä ylös