Tarinan kirjoittaminen on haastava, mutta palkitseva projekti. Oli kyse sitten romaanista, elämänkerrasta, lastenkirjasta, elokuvasta, tv-sarjasta tai vaikka näytelmästä,  voit vaikuttaa tarinalla sieluihin ja sydämiin. 

Moni aloitteleva kirjoittaja saattaa ajatella, että koska tarinan kirjoittaminen vaatii mielikuvitusta ja luovuutta, idean tullen kannattaa alkaa vain näppäimet sauhuten kirjoittaa. Näin voi toki tehdäkin, kukaan ei sitä kiellä. Hyvää tarinaa ei kuitenkaan tällä menetelmällä yleensä synny. Ei ainakaan aloittelijalle, joka ei ole sisäistänyt vielä kunnolla tarinan olemusta ja tarinan kirjoittamisen perussääntöjä, elementtejä ja rakenteita.

Mikä sitten on tarina? Yleiskielessä tarina-sana voi tarkoittaa mitä tahansa tapahtumasarjaa tai kertomusta, joka voi olla fiktiota tai perustua tositapahtumiin. Kun kerrot ystävällesi kommelluksistasi, hän saattaa sanoa että olipahan tarina.

Kirjallisuudessa tarinan määritelmä on kuitenkin paljon tarkempi. Mikä tahansa kertomus, perustui se sitten fiktioon, tositapahtumiin tai jonkun henkilön elämään, ei ole  tarina. Ollakseen tarina kertomukselta vaaditaan seuraavat kriteerit:

1. Henkilöhahmot ja juoni 

Tarinan keskiössä ovat päähenkilöt ja vastustajat, joilla kaikilla on tärkeitä päämääriä ja toiveita, mutta niiden edessä on isoja alati kovenevia haasteita. Pyrkiessään päämääräänsä hahmot joutuvat aktiivisesti reagoimaan haasteisiin ja ratkomaan niitä ja tästä syntyy tarinan juoni. Hahmojen vaikeudet saavat yleisön tuntemaan empatiaa ja jännittämään, mitä seuraavaksi tapahtuu. Vastustajan ei ole pakko olla ihminen tai ihmisjoukko, vaan se voi olla myös luonnonilmiö, kulttuuri, yhteisö tai vaikkapa päähenkilön oma ristiriita.

2.Tarinan rakenne 

Tarina on eräänlainen päähenkilön tai päähenkilöiden muutosmatka, jossa on aina alku, keskikohta ja loppu. Jokaisella näistä osista on oma roolinsa tarinan kulussa. Alussa esitellään hahmot ja heidän maailmansa päämäärineen ja haasteineen. Keskikohdassa konflikti kärjistyy ja haasteet kasvavat. Lopussa päähenkilön kohtaamien vaikeuksien kautta muotoutuu yllättävä ratkaisu, joka antaa merkityksen koko matkalle. Tarinan kirjoittamista helpottamaan on kehitelty useita ikiaikaista kolmeosaista rakennemallia tarkentavia malleja. 

3. Sanoma, oivallus tai teema

Hyvässä tarinassa yleisön mieliin painuu jokin merkityksellinen teema, havainto tai oivallus. Kyseessä voi olla esimerkiksi oppi, näkökulma maailmaan tai kysymys, joka saa lukijan pohtimaan maailmaa, asenteitaan tai omaa elämäänsä.

Tarinan kirjoittaminen vaatii suunnittelua

Hyvän tarinan kirjoittaminen vaatii todella paljon suunnittelua. Sinun on löydettävä niin kirkas ja vahva idea, että voit kiteyttää sen pariin lauseen kiinnostavaksi premissiksi, joka toimii ns. hissipuheena. Sinun on tunnistettava tarinasi teema ja avainkysymys, osattava rakentaa uskottavat ja kiinnostavat henkilöhahmot pyrkimyksineen ja vastustajineen, valita hedelmällisin asetelma ja löytää paras mahdollinen kertoja ja näkökulma. Sinun on tunnettava tarinoiden tärkeimmät rakennemallit ja kehitettävä tarinaasi yleisöä koukuttava juoni, jossa on kaikki oleellinen oikeissa paikoissaan, muttei mitään turhaa.  

Jos olet innostunut tarinan kirjoittamisesta, me Kirjoittajakoulussa autamme. 

Löydät meiltä suositun Stoori-tarinavalmennuksen, jossa suunnittelet tarinasi mestarien tavoin. Verkossa toteutettavaan valmennukseen sisältyy henkilökohtainen palaute tarinasi tärkeimmistä elementeistä. 

Olet sitten missä vaiheessa tahansa tekstisi kanssa, Stoori-tarinavalmennus auttaa sinua saamaan tarinasi tärkeimmät palaset kohdalleen ja tekee kirjoittamisestasi ja editoimisestasi helpompaa ja nopeampaa. 

Jos valmennus ei ole sinun juttusi tai haluat opiskella itse, voit myös hankkia Kirjoittajakoulun Mestarikirjoittaja-jäsenyyden tai ostaa kaupastamme täytettävän Stoori-työkirjan, joka antaa sinulle hyvät alkeet tarinan rakentamiseen. Jos olet jo pitkällä tarinasi kanssa, voit hyödyntää myös konsultaatiopalveluamme. 

Tältä sivulta löydät tietoa tarinan kirjoittamiseen liittyvistä valmennuksistamme, tuotteistamme ja palveluistamme sekä joukon Kirjoittajakoulun maksuttomia artikkeleita hyvän tarinan kirjoittamisesta. Kun hankit Kirjoittajakoulun jäsenyyden tai jonkun Kirjoittajakoulun maksullisista kursseista tai valmennuksista, pääset myös käsiksi mahtaviin lisäetuihin, jotka ovat vain jäsenten ja opiskelijoiden saatavilla. 

Ensimmäinen on verkkosivuiltamme kirjautumisen jälkeen löytyvä Kirjoittajan Työkalupakki. Siellä on lukuisia hyödyllisiä minioppaita, työpohjia ja tarinan rakennemalleja, joiden avulla hyvän tarinan kirjoittaminen helpottuu ja nopeutuu. Toinen on Kysy Kikiltä -palvelu jossa virtuaalivalmentajamme Kiki neuvoo sinua tarinan elementeissä. Kolmas on kumppaniohjelmamme, jonka kautta voit löytää mahdollisuuksia lisätienesteihin. 

 

Valmennukset ja jäsenyys

Stoori

Kirjoita unohtumaton tarina
699 € 12 kk
  • Verkkovalmennus tarinan kirjoittamista suunnitteleville
  • Opi kirjoittamaan tarinoita mestarien tavoin
  • Saat Stoori-työkirjan (pdf), rakennemalleja ja työpohjia tarinasi suunnitteluun
  • Saat palautetta ja tukea tarinasi suunnitteluun
  • Opiskele omassa aikataulussasi jopa 12 kk
mentoroitu

Luovuustreenit

Opi luova
ongelmien ratkaisu
249 € 12 kk
  • Kaikille, jotka haluavat kehittää luovuuttaan
  • Opi luovan suunnitttelun ja ongelmanratkaisun menetelmiä
  • Saat joukon innostavia ja luovuutta edistäviä tehtäviä
  • Opiskele omassa aikataulussasi jopa 12 kk
omatoiminen

Muut tuotteet ja palvelut tarinan kirjoittajille

Opi tarinan kirjoittamisesta

Scroll to Top