Kirjoituskurssit ovat mahtavia. Ne innostavat. Ne tuovat uusia ideoita ja opettavat kirjoittajille tärkeitä taitoja. Ne auttavat toteuttamaan kirjoittajan hyviä aikeita ja unelmia.
Siksi olenkin osallistunut elämäni aikana kymmeniin maksullisiin kirjoittajakoulutuksiin ja kursseihin.
Osa on ollut hyvin pitkiä ja kokonaisvaltaisia kuten Kriittisen Korkeakoulun Kirjoittajakoulu, Jyväskylän Yliopiston kirjoittamisen perusopinnot tai YLE:n koulutuskeskuksen Arton ja Amiedun (nyk. Taitotalo) yhteistyössä toteuttama mediakäsikirjoittajan ammattitutkintoon tähdännyt koulutus.
Osa taas on kestänyt vain muutaman päivän tai viikonlopun ja tähdännyt tarkasti tietyn lajityypin kuten käsikirjoittamisen tai luovan kirjoittamisen tekniikoiden oppimiseen. Esimerkkinä vaikkapa HEO-kansanopiston Feature Writing tai Lontoossa käymäni Story-käsikirjoitusseminaari.
Olen siis jonkinmoinen asiantuntija kertomaan, miksi kirjoittajakoulutuksiin ja kirjoittajakursseille kannattaa osallistua ja mihin asioihin niiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.
Aiemmin kirjoituskursseihin ja valmennuksiin osallistuttiin paikan päältä, mikä rajasi osallistujat lähellä asuviin ja matkustushaluisiin. Nykyään valtaosa kirjoituskursseista on onneksi netissä eli voit osallistua niihin helposti, missä sitten asutkin ja työskenteletkin.
Netissä pidettävät kirjoituskurssit ovat siitäkin hyviä, että aikataulusi ovat niissä vapaammat ja opiskelukin on joustavampaa: Voit käydä sinulle jo tutut osiot nopeasti läpi ja panostaa aikaa ja energiaa osioihin, jotka ovat sinulle juuri nyt tärkeimpiä. Keskityn tässä jutussa erityisesti verkon kautta toteutettaviin kirjoituskursseihin.
1. Valitse kirjoituskurssi, joka edistää taitojen ja tietojen lisäksi motivaatiotasi
Kirjoittaminen on usein yksinäistä ja hidasta puuhaa. Mitä pitkäkestoisempi hanke on tekeillä, sitä enemmän kirjoittaja tarvitsee motivaatiota ja inspiraatiota. Erityisen kinkkinen tilanne on silloin, kun uuden projektin aikaansaama alkuhuuma on tiessään ja olisi paljon muutakin tekemistä.
Maksulliset kirjoituskurssit ovat inspiraation ja motivaation ylläpitoon loistava ja turvallinen lääke.
Miksikö maksulliset?
Netistä löytyy kyllä ensiavuksi maksuttomia artikkeleita, webinaareja ja jopa verkkokursseja, mutta ne on yleensä tehty myymään maksullisia koulutuksia tai muita palveluita. Niiden avulla saat haukata pikkuisen esimakua alkupalasta, mutta et kunnon ateriaa.
Maksullisuus lisää tutkitusti myös omaa motivaatiotasi. Kun maksat kirjoituskurssista tai valmennuksesta, oppimistuloksesi paranevat.
2. Pitkäkestoinen kirjoituskurssi voittaa viikonloppukurssin tai seminaarin
Tiedäthän seminaari-ilmiön? Osallistut kiinnostavaan seminaariin tai workshopiin. Tapahtumassa on loistava tunnelma, ja olet täynnä intoa ja muutoshalua. Kun palaat arkeen, kaikki on unohtunut. Jatkat samaa rataa kuin aina ennenkin.
Pitkäkestoiset kirjoituskurssit ovat siitä hyviä, ettei vanhaan palaaminen ole sinulle yhtä helppoa.
Parhaat kirjoituskurssit ja kirjoittajakoulutukset eivät ole pelkkää lukemista tai videoiden katsomista, vaan niissä on myös käytännön harjoituksia. Harjoitusten avulla joudut sisäistämään uudet ajattelu- ja toimintatavat yksi kerrallaan.
Pysyvän muutoksen aikaansaaminen vaatii aikaa ja uusien ajattelutapojen ja rutiinien omaksumista.
3. Vuorovaikutteinen kirjoituskurssi peittoaa itseopiskelupaketin
Ennen verkko-opiskelun maailmanvalloitusta useimmissa kirjoituskursseissa ja kirjoittajakoulutuksissa opettaja ja opiskelija olivat vuorovaikutuksessa keskenään. Opettaja opetti ja antoi tehtäviä. Opiskelija kuunteli, luki, kyseli ja harjoitteli. Opettaja antoi tehtävistä rakentavaa palautetta.
Vuorovaikutus edistää paitsi oppimista, myös opettajan ja oppilaan sitoutumista.
Parhaat verkossa toteutettavat kirjoituskurssit ja kirjoittajavalmennukset, joissa tavoitellaan muutakin kuin nopeaa rahan tuloa koulutusyritykselle, on rakennettu yleensä vuorovaikutteisiksi.
Oppilaat eivät vain kahlaa yksin materiaaleja läpi vaan testaavat oppimaansa käytännössä tekemällä harjoitustehtäviä. Lisäksi kouluttaja vastaa opiskelijoiden kysymyksiin ja voi antaa ideoista tai teksteistä heille jopa henkilökohtaista palautetta.
Henkilökohtaisen tuen antaminen sitoo kuitenkin kouluttajien aikaa, rahaa ja energiaa ja tekee kirjoituskurssista tai verkkovalmennuksesta kalliimman.
Tämän vuoksi monet verkkokurssit ja verkkovalmennukset on suunniteltu puhtaasti omatoimiseen opiskeluun. Toisin sanoen niihin ei sisälly lainkaan henkilökohtaista tukea tai palautetta.
Tämä voi olla ihan ok, jos opiskelija ymmärtää sen ja se näkyy myös kurssin tai valmennuksen edullisena hintana.
Näin ei ikävä kyllä aina ole. Monet kalleimmista ja tunnetuimmistakin verkkokursseista on rakennettu nopeasti skaalautuviksi kassamagneeteiksi, joissa opiskelijan saama henkilökohtainen palaute ja tuki on jätetty nollaan. Se, että saat osallistua viikottaiseen live-webinaariin kolmensadan muun opiskelijan kanssa ei tee kirjoituskurssista tai kirjoittajakoulutuksesta interaktiivista tai opetuksesta millään tavalla henkilökohtaista.
Parhaimmillaan kouluttaja saattaa vastata webinaarissa tai Facebook livessä joidenkin opiskelijoiden yleisluontoisiin ja jopa turhiin kysymyksiin ja 295 opiskelijaa joutuu kuuntelemaan.
Vuorovaikutus ja palautteen saaminen edistäisi parhaiten oppimista, mutta se jätetään usein kursseista pois rahan takia.
4. Kaikki eivät osaa opettaa verkossa
Kirjoituskurssien ja verkkovalmennusten haasteena on se, että nykypäivänä on muotia tehdä verkkokurssi.
Verkkokurssien ympärille on syntynyt ihan uusi toimiala, jossa bisnesmahdollisuudet haistaneet yritykset opettavat konsultteja, asiantuntijoita ja muita oman elämänsä sankareita skaalaamaan osaamisensa ja lyömään muka helposti rahoiksi verkkokursseilla.
Suurin osa näistä verkkokurssien teon valmentajista opettaa opiskelijoilleen lähinnä verkkokurssin markkinointia ja myyntiä. “Markkinoi ja myy kurssisi ennen kuin alat tehdä sitä”, kurssigurut neuvovat. Verkko-opetuksen suunnittelu ja opiskelijoiden oppimisen ja sitoutumisen varmistaminen ei tunnu saavan juurikaan opettajien ja opiskelijoiden huomiota. Ne ovat kuitenkin se, mitä opiskelija ostaa.
Kirjoituskurssi tai mikään muukaan verkkokurssi ei ole kuitenkaan mikä tahansa tuote, jonka kuka tahansa osaa tehdä. Se on opetusta ja valmennusta, jota annetaan ihmisille verkon kautta.
Kuten hyvin tiedämme, kaikista fiksuista asiantuntijoista tai ammattilaisista ei ole toisten opettajiksi tai valmentajiksi. Tämä totuus ei muutu mihinkään, tapahtui opetus sitten koululuokassa, luentosalissa tai verkossa.
Olen päätyöni ohella kouluttanut yli kymmenen vuoden ajan aikuisopiskelijoita viestinnän ja markkinoinnin saloihin. Siksi tiedän, että oppiminen moninkertaistuu, kun asioita yksinkertaistetaan, havainnollistetaan ja harjoitellaan palautetta saaden.
5. Määrä ei korvaa laatua
Oppimisessa ei ole kyse opetuksen määrästä vaan laadusta. Vähemmän on usein enemmän.
Verkkokurssit eivät ole tässä poikkeus. Oppimisessa ei ole kyse opiskelijoille annettavan materiaalin määrästä vaan laadusta sekä kurssin toteutustavasta.
Tajusin tiedon tiivistämisen ja havainnollistamisen hyödyt jo opiskeluaikanani, kun luin tentteihin tekemällä koealueesta tiivistelmät. Piirsin Mindmappeja, kaaviokuvia ja kirjoitin. Tämä muistia aktivoiva tekniikka auttoi minua, mutta ennen kaikkea se auttoi ystäviäni. He lukivat tentteihin ainoastaan tiivistelmäni ja saivat loistavia arvosanoja minimaalisella työllä.
Jos jokin verkkokurssi markkinoi itseään sillä, että se tarjoaa opiskelijoille 300 tuntia videoluentoja ja kymmenen eri bonustuotetta, juoksisin äkkiä karkuun. Aika on rahaa! Jos kurssin vetäjä ei ole jaksanut kahlata aineistoa läpi ja valita puolestani tärkeimpiä oppimateriaaleja, miten ihmeessä minä voisin löytää ne?
Mitä olisit itse sanonut, kun opiskeluaikoinasi opettajasi olisi hehkuttanut, että tällä kurssilla sinulla ei olekaan opiskeltavana yksi helppolukuinen, mutta hyödyllinen kirja vaan seitsemänkymmentäyksi paksua oppikirja. Oikeasti tarvitsit vain kaksi, mutta en kerro mitkä ne ovat. Lisäksi saat vielä kolmetoista satasivuista artikkelikokoelmaa ja viisitoista kahden tunnin webinaaria kaupan päälle. Haluatko vielä podcastin, jossa ei puhuta asiasta avaan asian vierestä. Mahtava diili vai mitä?
Oppimisessa ei ole kyse opetuksen määrästä vaan laadusta.
6. Paras kirjoituskurssi tai kirjoittajakoulutus on se, johon osallistut
Oppiminen edellyttää sitä, että sinä osaat ja haluat oppia uutta.
Kaikkien vapaaehtoisten kurssien ja koulutusten haasteena on, että sinun on helppo jättää asioita tekemättä ilman, että kukaan nostaa meteliä. Jos et tule luennolle tai verkkovalmennukseen, käy kaikkia osioita läpi tai tee kaikkia harjoituksia, siitä ei seuraa rangaistusta. Omapahan on asiasi.
Verkon kautta toteutettavissa valmennuksissa omista hommista luistaminen on yleensä erityisen helppoa.
On yllättävän paljon ihmisiä, jotka ostavat kalliin valmennuksen tai verkkokurssin, mutta eivät koskaan käy sitä loppuun.
Usko tai älä, on ihmisiä, jotka eivät koskaan edes aloita. He tuskin muistavat, mitä tulivat ostaneeksi.
Koska sinä olet lukenut tänne asti, uskon ettet ole yksi heistä. Kun tulet mukaan Kirjoittajakoulun kirjoituskursseille tai kokonaisvaltaiseen Supervoima-kirjoittajakoulutukseen, tiedän että haluat oppia ja kehittyä sekä ihmisenä että kirjoittajana. Näin tulee tämän vuoksi myös käymään.
Nähdään Kirjoittajakoulussa!