Kirjoituskurssit verkossa. Hyötyä vai ajanhukkaa?

Kirjoituskurssit ovat mahtavia. Ne innostavat. Ne tuovat uusia ideoita ja opettavat kirjoitajille tärkeitä taitoja. Ne auttavat toteuttamaan kirjoittajan hyviä aikeita ja unelmia.  

Siksi olenkin osallistunut elämäni aikana kymmeniin maksullisiin kirjoittajakoulutuksiin ja kursseihin. 

Osa on ollut hyvin kokonaisvaltaisia, osa taas hyvin spesifejä ja tähdännyt tietyn lajityypin kuten käsikirjoittamisen tai luovan kirjoittamisen tekniikoiden oppimiseen. 

Pisimmät kirjoituskurssit ja koulutukset ovat kestäneet yli vuoden, lyhyimmät pari päivää. Joukossa on ollut niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin koulutuksia. Osa on ollut yliopistotasoisia, osa julkisten tahojen, työväen- ja kansanopistojen järjestämiä ja osa yksityisten koulutusyritysten tuottamia. 

Osa on ollut  perinteisiä kirjoittajakoulutuksia, joissa ryhmä kirjoittajia on kokoontunut säännöllisesti luokkatilaan kouluttajan pitämille oppitunneille. Osa taas on ollut verkossa pidettäviä kirjoituskursseja, joissa olen saanut opiskella sekä ohjatusti että omaan tahtiini. 

Olen siis jonkinmoinen asiantuntija kertomaan, miksi kirjoittajakoulutuksiin ja kirjoittajakursseille kannattaa osallistua ja mihin asioihin niiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.

Keskityn tässä jutussa verkon kautta toteutettaviin kirjoituskursseihin, koska voit osallistua niihin helposti, missä sitten asutkin.

Aikataulusi ovat niissä vapaammat ja opiskelukin on joustavampaa: Voit käydä sinulle jo tutut osiot nopeasti läpi ja panostaa aikaa ja energiaa osioihin, jotka ovat sinulle juuri nyt tärkeimpiä.

 

1. Valitse kirjoituskurssi, joka edistää taitojen lisäksi motivaatiotasi.

 

Kirjoittaminen on usein yksinäistä ja hidasta puuhaa. Mitä pitkäkestoisempi hanke on tekeillä, sitä enemmän kirjoittaja tarvitsee motivaatiota ja inspiraatiota. Erityisen kinkkinen tilanne on silloin, kun uuden projektin aikaansaama alkuhuuma on tiessään ja olisi paljon muutakin tekemistä.

Maksulliset kirjoituskurssit ovat inspiraation ja motivaation ylläpitoon hyvä ja turvallinen lääke.

Miksikö maksulliset?

Netistä löytyy kyllä ensiavuksi maksuttomia artikkeleita, webinaareja ja jopa verkkokursseja, mutta ne on yleensä tehty myymään maksullisia koulutuksia tai muita palveluita. Niiden avulla saat haukata vähän esimakua alkupalasta, mutta et kunnon ateriaa.

Maksullisuus lisää tutkitusti myös omaa motivaatiotasi. Kun maksat kirjoituskurssista tai valmennuksesta, oppimistuloksesi paranevat.

 

2. Pitkäkestoinen kirjoituskurssi voittaa viikonloppukurssin tai seminaarin.

 

Tiedäthän seminaari-ilmiön? Osallistut kiinnostavaan seminaariin tai workshopiin. Tapahtumassa on loistava tunnelma, ja olet täynnä intoa ja muutoshalua. Kun palaat arkeen, kaikki on unohtunut. Jatkat samaa rataa kuin aina ennenkin.

Pitkäkestoiset kirjoituskurssit ovat siitä hyviä, että vanhaan palaaminen ei ole sinulle yhtä helppoa.

Parhaat kirjoituskurssit ja kirjoittajakoulutukset eivät ole pelkkää lukemista tai videoiden katsomista, vaan niissä on myös käytännön harjoituksia. Harjoitusten avulla joudut sisäistämään uudet ajattelu- ja toimintatavat yksi kerrallaan.

Pysyvän muutoksen aikaansaaminen vaatii aikaa ja uusien ajattelutapojen ja rutiinien omaksumista.  

 

3. Vuorovaikutteinen kirjoituskurssi peittoaa itseopiskelupaketin.

 

Perinteisissä kirjoituskursseissa ja kirjoittajakoulutuksissa keskiössä on kouluttajan ja opiskelijan vuorovaikutus. Opettaja opettaa ja opiskelija kuuntelee, opiskelee ja kysyy lisää. Opettaja antaa tehtäviä, opiskelija tekee niitä ja saa opettajalta rakentavaa palautetta. Vuorovaikutus edistää paitsi oppimista, myös opettajan ja oppilaan sitoutumista yhteistyöhön.

Parhaat verkossa toteutettavat kirjoituskurssit ja kirjoittajavalmennukset, joissa tavoitellaan muutakin kuin nopeaa rahan tuloa koulutusyritykselle, on rakennettu yleensä vuorovaikutteisiksi.

Oppilaat eivät vain kahlaa yksin materiaaleja läpi vaan testaavat oppimaansa käytännössä tekemällä harjoitustehtäviä. Lisäksi kouluttaja vastaa opiskelijoiden kysymyksiin ja voi antaa ideoista tai teksteistä heille jopa henkilökohtaista palautetta.

Henkilökohtaisen tuen antaminen sitoo kuitenkin kouluttajien aikaa, rahaa ja energiaa ja tekee koulutustuotteesta kalliimman.

Tämän vuoksi monet kirjoituskurssit ja kirjoittajakoulutukset on tarkoitettu puhtaasti omatoimiseen opiskeluun.

Toisin sanoen niihin ei sisälly lainkaan henkilökohtaista tukea tai palautetta.

Tämä voi olla ihan ok, jos opiskelija ymmärtää sen ja se näkyy myös valmennuksen edullisena hintana.

Näin ei ikävä kyllä aina ole. Monet kalleimmista ja tunnetuimmistakin  verkkovalmennuksista on rakennettu nopeasti skaalautuviksi kassamagneeteiksi, joissa opiskelijan saama palaute ja tuki on jätetty nollaan. Se, että saat osallistua viikottaiseen live-webinaariin kolmensadan muun opiskelijan kanssa ei tee kirjoituskurssista tai kirjoittajakoulutuksesta interaktiivista tai opetuksesta millään tavalla henkilökohtaista. 

Parhaimmillaan kouluttaja saattaa vastata webinaarissa tai Facebook livessä joidenkin opiskelijoiden yleisluontoisiin ja jopa turhiin kysymyksiin, kun 295 opiskelijaa kuuntelee.

Vuorovaikutus ja palautteen saaminen edistäisi parhaiten oppimista, mutta se jätetään usein kursseista pois rahan takia. 

 

 4. Kaikki eivät osaa opettaa verkossa.

 

Nykypäivänä on muotia tehdä verkkokurssi. 

Verkkokurssien ympärille on syntynyt ihan uusi toimiala, jossa asiaan vihkiytyneet yritykset opettavat konsultteja, asiantuntijoita ja oman elämänsä sankareita skaalaamaan osaamisensa ja lyömään helposti rahoiksi verkkokursseilla. 

Suurin osa näistä verkkokurssien teon valmentajista korostaa opiskelijoilleen verkkokurssin markkinointia ja myyntiä. Joku saattaa myös suositella kurssialustaa. Varsinainen verkko-opetuksen suunnittelu ja tuotanto ei tunnu saavan juurikaan opettajien ja opiskelijoiden huomiota. 

Yritteliäisyydessä ja bisneksen digitalisoimisessa ei ole toki mitään pahaa.

Kirjoituskurssi tai mikään muukaan verkkokurssi ei ole kuitenkaan mikä tahansa tuote, jonka kuka tahansa osaa tehdä. Se on opetusta ja valmennusta, jota annetaan ihmisille verkon kautta. 

Kuten hyvin tiedämme, kaikista fiksuista asiantuntijoista tai ammattilaisista ei ole toisten opettajiksi tai valmentajiksi. Tämä totuus ei muutu mihinkään, tapahtui opetus sitten koululuokassa, luentosalissa tai verkossa.

Olen päätyöni ohella kouluttanut yli kymmenen vuoden ajan aikuisopiskelijoita. Tiedän, että oppiminen moninkertaistuu, kun asioita yksinkertaistetaan, havainnollistetaan ja harjoitellaan käytännössä palautetta saaden. 

5. Määrä ei korvaa laatua.

 

Oppimisessa ei ole kyse opetuksen määrästä vaan laadusta. Vähemmän on usein enemmän.

Verkkokurssien tekijät eivät välttämättä aina ymmärrä sitä, että oppimisessa ei ole kyse opiskelijoille annettavan materiaalin määrästä vaan laadusta sekä kurssin toteutustavasta. 

Jos jokin verkkokurssi markkinoi itseään sillä, että se tarjoaa opiskelijoille 300 tuntia videoluentoja, juoksisin äkkiä karkuun. 

Tajusin tiedon tiivistämisen ja havainnollistamisen hyödyt  jo opiskeluaikoinani, kun luin tentteihin tekemällä koealueesta itseäni varten tiivistelmät. Piirsin Mind mappeja ja kuvia ja kirjoitin. Tekniikka auttoi minua, mutta ennen kaikkea se auttoi ystäviäni. He lukivat tentteihin ainoastaan tiivistelmäni ja saivat hyviä tuloksia minimaalisella työllä. 

Koin aikoinaan saman kiteyttämisen voiman itse, kun työskentelin vielä markkinointi- ja viestintäjohtajana ja suoritin työnantajani toiveesta LKV-tutkinnon  Kyseessä on haastava lakitentti, josta vain aniharvat kiinteistönvälityksen ammattilaiset pääsevät läpi ensiyrittämällä. En ollut ehtinyt mukaan viikottaisiin opetustuokioihin, joita lakimiehemme oli järjestänyt työpäivän aikana. En ollut ehtinyt lukea paksuja oppikirjoja saati kahlata lakikirjaa läpi. Lakimiehemme (joka muuten ei ollut mies vaan nuori nainen) oli laatinut onnekseni aiheesta aikoinaan hyvät tiivistelmät. Luin ne edeltävänä päivänä, lisäsin tiivistelmiin omia muistiinpanoja ja tein joitakin netissä olevia harjoituksia. Koe meni läpi loistavin pistein ja edelleenkin hallitsen tuolloin oppimani asiat.

Hämmentyneenä katsonkin verkkokursseja, jotka perustelevat tuhansien eurojen hintaansa lupaamalla opiskelijalle satoja tunteja videoita ja bonuksena vielä e-kirjaa ja ekstrakurssia kurssin perään. Apua!

Mitä olisit itse sanonut, kun opiskeluaikoinasi opettajasi olisi hehkuttanut, että tällä kurssilla sinulla ei olekaan opiskeltavana yksi helppolukuinen, mutta hyödyllinen kirja vaan seitsemänkymmentäyksi paksua oppikirjaa, joita et oikeastaan edes tarvitse. Lisäksi saat vielä kolmetoista satasivuista artikkelikokoelmaa ja viisitoista kahden tunnin webinaaria kaupan päälle. Mahtava diili. 

Oppimisessa ei ole kyse opetuksen määrästä vaan laadusta.

 

6. Paras kirjoituskurssi tai kirjoittajakoulutus on se, johon osallistut.

 

Oppiminen edellyttää sitä, että sinä osaat ja haluat oppia uutta.

Kaikkien vapaaehtoisten kurssien ja koulutusten haasteena on, että sinun on helppo jättää asioita tekemättä ilman, että kukaan nostaa meteliä. Jos et tule luennolle tai verkkovalmennukseen, käy kaikkia osioita läpi tai tee kaikkia harjoituksia, siitä ei seuraa rangaistusta. Omapahan on asiasi.

Verkon kautta toteutettavissa valmennuksissa omista hommista luistaminen on yleensä erityisen helppoa.

On yllättävän paljon ihmisiä, jotka ostavat kalliin valmennuksen tai verkkokurssin, mutta eivät koskaan käy sitä loppuun. 

Usko tai älä, on ihmisiä, jotka eivät koskaan edes aloita. He tuskin muistavat, mitä tulivat ostaneeksi.

Koska sinä olet lukenut tänne asti, uskon ettet ole yksi heistä. Kun tulet mukaan Kirjoittajakoulun kirjoituskursseille tai kokonaisvaltaiseen Supervoima-kirjoittajakoulutukseen, tiedän että haluat oppia ja kehittyä kirjoittajana. Autamme sinua pääsemään kirjoittamisessa ja sen opiskelussa vauhtiin. Näin tulee tämän vuoksi myös käymään. 

Nähdään Kirjoittajakoulussa! 

Kirjoittajakurssit verkossa

Piditkö tästä jutusta?

Valeuutinen - mistä tunnistat sen

Valeuutiset ja propaganda – Miten tunnistat ne?

Ukrainan sota on avannut silmämme paitsi sodan mielettömyydelle, myös oikean tiedon merkitykselle sodan aikana.  Sotaa koskevan tiedon jakamisesta, valeuutisista ja propagandasta on tullut sodankäynnin välineitä. Oikean tiedon sekaan soluttautuneilla valeuutisilla

Lue artikkeli
Vieritä ylös