Elämässä tarvitaan luovuutta.
Luovuus on kykyä nähdä uusia yhteyksiä vanhojen asioiden välillä. Se on taitoa löytää uusia ratkaisuja vanhoihin ongelmiin ja vanhoja ratkaisuja uusiin ongelmiin. Luovuus on olemassa olevan kokoamista uudella tavalla niin, että lopputuloksesta tulee hyvä ja uudenlainen.
Luovuuden lähisukulaisia ovat mielikuvitus, innovatiivisuus, kekseliäisyys ja idearikkaus. Sen serkkuja ovat intuitiivisuus, havaintokyky ja tarkkanäköisyys. Luovuuteen liittyy usein visuaalisuus, taitava kielen käyttö, taiteellisuus ja tyylitaju, mutta ei lainkaan aina.
Jos ihmiskunnassa ei olisi lainkaan luovuutta, saattaisimme elää edelleen kivikaudella. Tekisimme asiat niin kuin on aina ennenkin tehty. Emme osaisi edes haaveilla paremmasta saati ideoida parempia ratkaisuja.
Luovuus lisää hyvinvointiasi
Luovat ihmiset pystyvät näkemään asioita eri näkökulmista ja löytämään uusia parempia tapoja lähestyä haasteita. He etsivät innokkaasti uudenlaisia ratkaisuja ja ideoita ja myös löytävät niitä. He näkevät elämässä enemmän mahdollisuuksia.
Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että luovat aktiviteetit kuten maalaaminen, piirtäminen, kirjoittaminen, askartelu, käsityöt, ideoiden keksiminen ja toteuttaminen, leikkiminen, soittaminen, säveltäminen, hassuttelu, kaikenlainen luova suunnittelu ja visualisointi lisäävät ihmisen onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään.
Luovuus tarjoaa myös sinulle mahdollisuuden ilmaista itseäsi ja käsitellä tunteitasi. Se voi toimia terapeuttisena välineenä ja auttaa sinua käsittelemään vaikeita asioita tai tilanteita. Se voi vähentää stressiä ja ahdistusta ja edistää mielenterveyttä.
Luovuuden lisääntyminen tekee arjestasi ja juhlastasi hauskempaa ja antoisampaa.
Luovuus on arvokkaimpia taitoja työelämässä
Maailma muuttuu aina vain nopeammin. Tekoäly ja automaatio korvaavat jo ison osan ihmisten aiemmista rutiinitöistä. Investointipankki Goldman Sachsin raportissa todetaan, että keinoäly voisi korvata 300 miljoonaa kokoaikaista työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä. Samalla keinoäly tuo uudenlaisia työpaikkoja ja lisää tuottavuutta.
Tekoälysovellukset osaavat lukea, laskea, kirjoittaa ja analysoida tilastodataa huippunopeasti. Automaatiot taas hoitavat prosessit ilman ihmiskäsiä ja kumileimasimia. Niiden ja liiketoiminnan digitalisoitumisen myötä monet entisistä työelämän opeistamme ja taidoistamme jäävät tarpeettomiksi.
Eivät kuitenkaan kaikki.
Luovuus on ihmisaivoille ominainen kyky, jota tekoälyn on vaikea korvata. Monet tulevaisuuden tutkijat sanovatkin, että luovuus on tulevaisuuden tärkein supertaito. Taito, jolla ratkotaan tulevaisuuden ongelmia digitalisaatiota, AI:ta ja automaatiota hyödyntäen.
Luovuus on myös yritysten ja yhteisöjen kehitystä, uudistumista ja kasvua edistävä voima. Luovuus tuo yrityksille kilpailuetua, sillä se auttaa kehittämään parempia ratkaisuja, prosesseja, palveluja ja tuotteita. Jos yritys ei kehity, se polkee paikallaan tai kutistuu ja ennen pitkää kilpailijat kirmaavat kiljuen sen ohi.
Yritykset ja yhteisöt ovat kuitenkin vain juridisia organisaatioita. Ne eivät voi olla itsessään luovia, vaan niiden toiminnan luovuus riippuu niiden johdosta ja työntekijöistä. Ihmiset voivat rakentaa yhdessä yritykseen luovuutta edistävän strategian ja organisaatiokulttuurin. He voivat palkata riveihinsä luovaan ongelmanratkaisuun ja suunnitteluun kykeneviä ihmisiä. He voivat rakentaa työympäristön ja työprosessit, jotka edistävät ja kannustavat kaikkien luovuutta.
Google on kuulemma tunnettu luovasta työympäristöstään ja organisaatiokulttuuristaan. Siellä työntekijöitä kannustetaan ajattelemaan luovasti ja rohkeasti ja tuomaan esiin uusia ideoita.
Applen perustajan Steve Jobsin sanotaan olleen luova ajattelija, joka pystyi näkemään tulevaisuuden uudenlaisin silmin. Hänen vahtivuorollaan Apple toi markkinoille joukon toimialaa mullistavia tuotteita, jotka siivittivät Applen menestyksen tielle. Applen slogankin oli tällöin Think different.
Kun kehität luovuuttasi, kykysi ratkaista työhösi ja uraasi liittyviä haasteita paranee. Opit ajattelemaan innovatiivisemmin ja kokonaisvaltaisemmin. Et jämähdä helposti aikansa eläneisiin malleihin ja eilisen totuuksiin, vaan löydät helpommin uusia näkökulmia ja uudenlaisia tapoja ajatella ja toimia.
Luovuus ei näy päällepäin
Luovuus ei ole hulluutta tai hassuttelua. Se ei vaadi sitä, että kuljet maalarintakki päällä tai tietynlaisissa vaatteissa. Se ei vaadi sitä, että käyttäydyt tietyllä tavalla tai puhut erikoisia asioita. Luovuus ei ole kirjailijoiden, keksijöiden ja taiteilijoiden ja mainos- ja markkinointiväen yksinoikeutta. Se ei kuulu vain startup-yrittäjille, kyläkauppiaille tai oman elämänsä Pelle Pelottomille.
Luovuus kuuluu kaikille ja kaikki sitä tarvitsevat.
Monilla on taipumus ajatella, että luovuus on ominaisuus, jota joillakin on luonnostaan ja joillakin ei. Moni jopa ajattelee, että luovuus on perittyä. Luovien vanhempien jälkeläisistä syntyy luovia lapsia.
Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.
Kaksosten luovaa ajattelua koskevissa tutkimuksissa* on selvinnyt, että geenit selittävät vain reilun viidesosan luovuudesta. Neljä viidesosaa luovuudesta -tai sen puutteesta on opittua. Jotkut meistä ovat oppineet käyttämään ja kehittämään luovuuttaan paremmin kuin toiset.
Luovuutta on treenattava
Aivotutkijoiden mukaan aivot eivät automaattisesti taannu iän myötä. Ne muuntuvat läpi elämän riippuen siitä, miten niitä käytämme. Siksi niitä on treenattava ihan kuten kroppaakin.
Jos harrastit urheilua lapsena tai nuorena, mutta aikuisiällä keskityt penkkiurheiluun tai e-urheiluun, kuntosi on todennäköisesti romahtanut. Sama koskee aivojasi.
Luovuutesi tarvitsee treeniä samalla tavalla kuin lihaksesi, luusi, sydämesi ja keuhkosi.
Miten luovuutta sitten treenataan? Luovuuden kehittämistä on tutkittu paljon eri yliopistoissa ja todettu, että parhaat tulokset saadaan luovuutta koskevilla inspiroivillla oppitunneilla, jotka on yhdistetty kiinnostaviin kognitiivisiin henkilökohtaisiin harjoituksiin.
Tule luovuustreeneihin
Haluatko sinäkin oppia luovemmaksi? Paremmaksi ongelmien ratkaisijaksi? Uusien ideoiden löytäjäksi ja kehittäjäksi? Innovatiivisemmaksi kaikessa mitä teetkin? Haluatko saada luovuudesta iloa, hyötyä ja voimaa elämääsi?
Jos kyllä, kutsun sinut mukaan Kirjoittajakoulun Luovuustreeneihin.
Luovuustreenit ovat uusi innostava kuuden viikon treeniohjelmamme, jonka tarkoitus on auttaa sinua oppimaan ja kehittämään luovuuttasi eli luovaa ajattelua, luovaa suunnittelua ja luovaa ongelmanratkaisua.
Saat joka viikko meiltä luovuuden eri osa-aluetta edistävän innostavan oppitunnin ja siihen liittyvät luovat treenit.
Tehtävät koskevat luovaa ongelmanratkaisua, mielikuvituksen käyttöä, ideointikykyä ja luovaa suunnittelua. Tehtävien tekeminen vaatii usein kirjoittamista tai piirtämistä, mutta niiden tarkoituksena ei ole kehittää kirjoitus- tai piirustustaitoa, vaan luovuuden eri osa-alueita. Tehtäviin ei ole myöskään oikeita tai vääriä ratkaisuja. Treeniohjelma on käytössäsi 12 kuukautta, joten et ole jäniksen selässä opiskelun kanssa.
Laita aivosi hauskoihin ja tärkeisiin hommiin ja tee luovuudesta uusi supervoimasi.