Luova kirjoittaminen on muutakin kuin kuvitteellisten tarinoiden kertomista. Se on matka mielikuvituksesi syövereihin, jossa kieli saa siivet ja sanat muuttuvat kuviksi, tunteiksi ja ajatuksiksi.
Luova kirjoittaminen on taiteenlaji, jossa ilmaiset itseäsi kirjoittamalla niin, että se koskettaa tai viihdyttää lukijaa. Voit kertoa tarinoita, runoja, säeromaaneja, esseitä, kolumneja tai autofiktiota. Voit kuvailla kokemuksiasi, oivalluksiasi tai kirjoittaa mitä mieleen tulee. Voit pitää päiväkirjaa tai ideakirjaa. Luova kirjoittaminen on hyvä tapa tutkia maailmaa ja omaa sisäistä viisautta. Sen avulla voit myös löytää uusia oivalluksia ja näkökulmia ja jakaa niitä muiden kanssa.
Luova kirjoittaminen ei ole kiinni faktoissa
Kun asiateksteissä, tietoteoksissa, artikkeleissa ja opaskirjoissa pyritään yleensä välittämään tietoa tai tosiasioita selkeästi ja objektiivisesti, luova kirjoittaminen irrottautuu faktojen, tiedotuksen ja opettamisen kahleista. Siinä lehmät voi laittaa lentämään tai kääntää maailmankirjat sekaisin. Voit kertoa tarinoita, jotka eivät olisi mahdollisia todellisessa maailmassa tai kuvata asioita niin, että lukija näkee ja kokee ne uudella tavalla. Luovassa kirjoittamisessa voit myös kyseenalaistaa totuttuja ajattelutapoja ja avata itsellesi ja lukijoillesi ovia ja ikkunoita uusiin todellisuuksiin.
Luovassa kirjoittamisessa ei ole lähtökohtaisesti oikeaa tai väärää aihetta tai työtapaa. Jokainen teksti ja tarina on ainutlaatuinen, koska se heijastaa kirjoittajan omia tunteita, kokemuksia ja mielikuvitusta. Tekstistä näkyy kirjoittajan persoonallinen ääni, tyyli ja tapa katsoa maailmaa. Luovan kirjoittamisen voimana on sen uniikkius, vapaus ja rajattomuus. Jokaisella meistä on oma uniikki tapansa kertoa ja kirjoittaa. Kehitä omaa tapaasi. Voit saada tähän intoa, inspiraatiota ja ideoita lukemalla muiden hienoja tekstejä, mutta kopiointi ei kannata.
Jos haluat kirjoittaa muille eli julkaista tekstisi, kannattaa kuitenkin perehtyä kunnolla luovan kirjoittamisen eri lajityyppeihin ja niiden parhaisiin käytäntöihin.
Luovan kirjoittamisen keinoin voit vaikuttaa sieluihin ja sydämiin
Luovan kirjoittamisen avulla voit liikuttaa, inspiroida ja yhdistää ihmisiä. Sen avulla voit tuoda esiin lukijoidenkin haudattuja tunteita ja auttaa meitä kaikkia ymmärtämään itseämme ja toisiamme paremmin.
Tarinat ovat yksi luovan kirjoittamisen tuttu ja tärkeä osa-alue. Hyvää tarinaa on vaikea kirjoittaa jos et hallitse tarinan rakentamisen peruspilareita. Ne auttavat suunnittelemaan ja kirjoittamana koukuttavan ja kiinnostavan tarinan ja luovat tarinalle raamit.. Näiden raamien sisällä voit kuitenkin luoda vapaasti; vain mielikuvituksesi on rajana. Voit mennä keskiajalle tai avaruuteen, seikkailla vanhassa Egyptissä Waltarin tavoin tai muuttaa MikäMikämaahan Peter Panin tavoin. Voit laittaa päähenkilöksi vaikka superälykkään koiran, kateellisen keijukaisen, köyhän kuninkaan pojan tai kiltin roiston ja sukeltaa hänen ajatusmaailmaansa ja elämäänsä.
Voit käsitellä tarinoiden avulla vaikeitakin aiheita ja sukeltaa erilaisiin ihmiskohtaloihin ja maailmantilanteisiin.
Runous voi vangita hetken kauneuden tai elämän haurauden muutamalla sanalla ja koskettaa lukijoita syvästi. Novellissa voi kuljettaa lukijan pikavisiitillle toisten ihmisten nahkoihin oppimaan jotakin ihmisistä ja elämästä.
Luova kirjoittaminen tekee hyvää
Luova kirjoittaminen on myös terapeuttista. Se voi parantaa henkistä hyvinvointiasi, sillä se antaa sinun purkaa tunteitasi ja ajatuksiasi sanoiksi. Sen avulla voit purkaa stressiä, käsitellä menneisyyden haavoja ja löytää uusia tapoja ilmaista itseäsi. Kirjoittaminen antaa myös mahdollisuuden pohtia elämääsi ja löytää siitä merkityksiä, joita et ehkä muuten olisi huomannut.
Luova kirjoittaminen voi edistää myös kielitaitoasi, ilmaisukykyäsi, luovaa ajatteluasi ja ongelmanratkaisukykyäsi. Kirjoittaessasi voit päästä parhaimmillaan flow-tilaan, jossa aika, paikka ja arjen ongelmat unohtuvat ja inspiraaio ja luomisen ilo valtaavat sinut.
Näin kehität luovan kirjoittamisen taitojasi
Jos haluat kirjoittaa luovaa tekstiä, joka kiinnostaa ja inspiroi muitakin kuin sinua, tarvitset inspiraatiosi lisäksi treeniä ja ohjausta. Tässä muutama vinkki luovan kirjoittamisen taitojen petraamiseksi:
1. Kirjoita usein: Tee kirjoittamisesta itsellesi mieluinen päivittäinen rutiini. Kirjoita päiväkirjaa, lyhyitä tarinoita, runoja ttai mitä tahansa, mikä saa kynäsi (tai näppäimistösi) liikkeelle.
2. Lue paljon erilaista kirjallisuutta: Hyvät kirjoittajat ovat myös ahkeria lukijoita. Lue monipuolisesti eri kirjallisuudenlajeja ja tutki, miten muut kirjailijat käyttävät kieltä, rakentavat hahmoja, juonia ja tarinoita tai luovat tunnelmia.
3. Harjoittele eri tyylejä ja tekniikoita: Kokeile erilaisia kirjoitustyylejä ja -muotoja. Kokeile kirjoittaa samasta asiastta erilaisista näkökulmista ja eri kertojia käyttäen. Koeta esimerkiksi vapaakirjoittamista, jossa kirjoitat ilman suunnitelmaa ja annat ajatusten virrata vapaasti. Voit saada näin uusia ideoita ja avata ovia inspiraatiolle ja luovuudelle.
4. Osallistu kirjoitusvalmennuksiin tai kursseille: Kirjoittajavalmennuksiin osallistuminen antaa opastusta, uusia ideoita ja palautetta, jotka kaikki auttavat sinua kehittymään. Kirjoittajakoulusta löydät kaksi luovaa kirjoittamista kehittävää valmennusta, suositun Stoori-tarinavalmennuksen ja Luovuustreenit.
5. Pysy avoimena maailmalle: Luova kirjoittaminen saa voimansa elämästäsi, havainnoistasi ja ympäröivästä maailmasta. Ole utelias, tarkkaile ympäristöäsi ja keskustele erilaisten ihmisten kanssa. Ihmettele ja kummastele maailman ihmeellisiä ja kummallisia asioita. Näe se, mitä muut eivät huomaa tai tajua. Kirjoita oivalluksiasi ja huomioitasi muistiin.
6. Katso hyviä elokuvia ja sarjoja. Parhaat elokuvat ja sarjat perustuvat kiinnostaviin ja koukuttaviin tarinoihin, Ota niiden rakenteista mallia. Tutki, miten niiden henkilöt on saatu samaistuttavaksi. Mikä tekee tarinasta koukuttavan ja kiinnostavan?
7. Kuuntele eri musiikin lajeja. Musiikki vaikuttaa alitajuntaan ja hermostoon. Se palauttaa mieleen muistoja, tuo energiaa, herättää tunteita ja toimii luovuuden ja inspiraation lähteenä. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan klassisen musiikin kuuntelu on erityisen hyödyllistä, sillä se aktivoi dopamiiniaineenvaihduntaan ja oppimiseen ja muistamiseen liittyviä geenejä. Se myös toppuuttelee aivojen rappeutumiseen liittyviä geenejä.
8. Roomaakaan ei rakennettu päivässä: Kaikki tekstit eivät ole heti mestariteoksia, eikä niiden tarvitsekaan olla. Joistakin ei tue sellaisia koskaan. Tärkeintä on kirjoittaa, antaa luovuudelle tilaa ja nauttia.
Luova kirjoittaminen on matka, jolla ei ole yhtä oikeaa määränpäätä. Jokainen kirjoittaja kulkee omaa polkuaan ja jokainen sana ja sivu on askel eteenpäin. Olitpa vasta-alkaja tai kokenut kynäniekka, kirjoita rohkeasti ja sydämellä. Luovuus ei tunne rajoja, ja jokainen meistä kantaa sisällään tarinoita ja tekstejä. Mikset siis aloittaisi tänään?
Luovan kirjoittamisen harjoituksia
1. Kokeile vapaata kirjoittamista
Vapaassa kirjoittamisesssa kirjoittaja kirjoittaa tajunnanvirtateksiä ilman tarkoitusta tai suunnitelmaa. Laita alitajunta töihin ja kirjoita, mitä mieleen tulee ilman korjailua. Jatka seuraavana päivänä ja vaikka sitä seuraavanakin ja kerää tulleet havainnot, oivallukset ja ideat muistiin.
2. Käytä mielikuvaharjoituksia ja stimulantteja
Erilaiset visualisointiharjoitukset voivat auttaa sinua luomaan mielessäsi eläviä kuvia, jotka voit sitten siirtää sanoiksi paperille. Toinen tehokas tekniikka on käyttää erilaisia stimulantteja, kuten sanoja, sanapareja, musiikkia tai kuvia. Yksittäiset sanat tai lauseet voivat toimia tuevan kirjoituksesi aiheina tai alkusanoina. Musiikki voi auttaa viemään sinut erilaisiin tunnelmiin ja kiinnostavat kuvat, kuvakollaasit tai mood boardit voivat ruokkia mielikuvitustasi ja saada sinut luomaan tarinoita kuvien ympärille.
3. Luo uusi uniikki maailma
Monet tarinat sijoittuvat kuvitteelliseen maailmaan, jonka kirjoittaja on rakentanut ja suunnitellut yksityiskohtaisesti. Esimerkkeinä voivat olla vaikkapa Harry Potterit tai Taru sormusten herrasta -trilogia.
Tarinan maailma voi olla outo ja mielikuvituksellinen, mutta sen tulee olla looginen ja helppo hahmottaa. Kehitä tarinaan kuvitteellinen maailma ja sen asukkaat. Mieti millaisia taitoja ja heikkouksia maailman hahmoilla on ja kehitä maailman tavat, toimintamallit, säännöt, lait ja lainalaisuudet, valuutta, asumukset, ilmasto, luonto ja niin edelleen.
4. Keksi ja kehitä ristiriitaisia ja kiinnostavia hahmoja
Tarinoiden keskiössä ovat aina hyvät henkilöhahmot, jotka pyrkivät elämässään johonkin tärkeään, mutta joku vastustaa ja kovaa. Tästä syntyy konflikti.. Kokeile keksiä mielenkiintoisia hahmoja ja kuvaa heidän ulkonäköään, taustojaan, perhetilanteitaan, luonteenpiirteitään ja tavoitteitaan kirjoittamalla tai rakentamalla heille moodboardit. Muista, että kuten tosielämässäkin, tarinoissakin kaikilla on sekä vahvuuksia että heikkouksia. Pahin kelmikin voi olla jossakin asiassa kiltti ja hyvä ja enkelimäisellä prinsessallakin on pimeä tai ainakin huono puolensa.
5. Pidä ideapäiväkirjaa
Kun näet, kuulet tai koet jotakin, joka kohahduttaa tai ihastuttaa tai oivallat jotakin kiinnostavaa ihmisluonteesta tai maailmasta, kirjoita kaikki muistiin. Myöhemmin voit tutkia ideapäiväkirjasi sisältöä ja ammentaa sieltä teemoja, aiheita, ideoita, kohtauksia ja sisältöä tuleviiin luovan kirjoittamisen projekteihisi.