Fiktion kirjoittaminen - opi sitä täältä

Kuvitteellisen tekstin eli fiktion kirjoittaminen voi olla haastavaa, mutta palkitsevaa. Se vaatii tekijältään luovuutta, mielikuvitusta, ihmistuntemusta, tekstin elementtien ja rakenteiden ymmärtämistä, pitkäjänteisyyttä ja analyyttisyyttä. 

Mikä kaikki sitten on fiktiota? Siinä missä tietokirjallisuus perustuu faktaan eli tosiasioihin tai asiantuntemukseen, kaunokirjallisuus on yleensä fiktiota eli keksittyä. Kaunokirjallisuus puolestaan jakautuu proosaan eli kertomakirjallisuuteen, näytelmäkirjallisuuteen eli dramatugiseen käsikirjoittamiseen sekä lyriikkaan eli runoihin ja laulun sanoituksiin. 

Moni aloitteleva kirjoittaja saattaa ajatella, että koska kaunokirjallisuudessa on kyse luovasta kirjoittamisesta, kannattaa alkaa vain näppäimet sauhuten ja innostuksen vimmassa kirjoittaa. 

Näin voi toki tehdäkin, kukaan ei kiellä. Hyvän fiktion kirjoittaminen vaatii kuitenkin paljon suunnittelua. Lisäksi siinä tarvitaan lajityypin  teknistä osaamista, tietoa ja ymmärrystä fiktion kirjoittamisen prosessista, lajityypissä tarvittavista elementeistä ja lajissa tärkeistä rakennemalleista. 

Jos olet innostunut fiktiivisen tarinan kirjoittamisesta, tervetuloa Stoori-tarinavalmennukseen. Sen avulla hyvän fiktion kirjoittaminen sujuu sinulta mestarien tavoin. Olet sitten missä vaiheessa tahansa tekstisi kanssa, Stoori-tarinavalmennus auttaa sinua saamaan tarinasi idean, teeman, avainkysymyksen, henkilöt, asetelman, kertojan, näkökulman, juonen ja rakenteen kuntoon. Se tekee kirjoittamisestasi ja editoimisestasi helpompaa ja nopeampaa. 

Tältä sivulta löydät joukon Kirjoittajakoulun maksuttomia artikkeleita aiheesta fiktion kirjoittaminen. Kun hankit minkä tahansa Kirjoittajakoulun maksullisista kursseista tai valmennuksista, pääset käsiksi myös verkkosivuiltamme löytyvään Kirjoittajan Työkalupakkiin. Siellä on lukuisia hyödyllisiä minioppaita ja rakennemalleja, joiden avulla fiktion kirjoittaminen helpottuu.

 

Opi lisää Stoori-tarinavalmennuksessa

Stoori-tarinavalmennuksessa opit suunnittelemaan tarinasi mestarien opein. Voit kehittää omaa tarinaasi valmennuksen teorian ja tehtävien avulla omassa aikataulussasi jopa 500 päivän ajan. Saat myös henkilökohtaista mentorointia oman tarinasi suunnitteluun. 

Scroll to Top