Kirjallisuus ja sen lajit

Jos haluat oppia kirjoittamista, sinun on tunnettava myös hitusen kirjallisuutta.

Ei, emme ala lueskella nyt niitä klassikkoteoksia, joita jouduit todennäköisesti lukemaan koulun äidinkielen tunneilla ja pääsit ehkä sivulle 17. Emme käy myöskään läpi 1800-luvun tunnetuimpia naiskirjailijoita, vaikka ne sinua saattaisivat kiinnostaakin.

Puhutaan sen sijaan hieman kirjallisuuden ryhmistä, lajeista ja alalajeista. Niiden tunteminen voi auttaa sinua helpottamaan valintojasi kirjoittajana samalla tavalla kuin automerkkien tunteminen saattaa avittaa auton valintaa.

Kustantajat jakavat perinteisesti kirjallisuuden kolmeen pääryhmään. Nämä ovat kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus ja lasten- ja nuortenkirjallisuus.

 

 

Kaunokirjallisuus ja sen lajit

 

Kaunokirjallisuus on sitä, mitä meistä useimmille tulee mieleen, kun kuulemme sanan kirjallisuus. Fiktiivistä kirjoittamista. Luovaa kirjoittamista. Suorasanaista tai runomittaista kirjoittamista. Se on jaettu jo antiikin ajoista lähtien kolmeen lajiin tekstin rakenteen perusteella.

  • Epiikka ja proosa, jotka edustavat kertovaa kirjallisuutta. Epiikka voi olla runomuotoista tai suorasanaista, kun taas proosa on suorasanaista eikä noudata alkusointuja, riimejä tai runomittaa. 
  • Lyriikka eli runous. Runous ei noudata välttämättä ollenkaan normaalin kielen lainalaisuuksia. Siinä on tärkeintä rytmi, riimit ja soinnut. Laulujen sanoitukset ovat laululyriikkaa. 
  • Draama eli näytelmäkirjallisuus, joka tarkoittaa esitysten käsikirjoittamista. Nykypäivänä se tarkoittaa näytelmien, elokuvien ja fiktiivisten sarjojen käsikirjoittamista. 

Jotta asia ei menisi liian helpoksi, jokaisessa näissä on omat alalajinsa.

Proosan ja epiikan alalajeja edustavat novellit, romaanit, matkakertomukset, runomuotoiset eepokset, fantasia- ja scifikertomukset, satiiriset kirjoitukset, dekkarit, kauhutarinat ja muut fiktiiviset tekstit. 

Runouden perinteisiä alalajeja ovat runo, loru, virsi ja laulu.

Draaman perinteisiä alalajeja ovat tragedia, komedia, rakkaustarina, kauhutarina, tragikomedia, melodraama (nykyisin draama) ja musikaali. 

 

Muut kirjallisuuden lajit

 

Nuorten- ja lastenkirjallisuuden lajit ja ala-lajit ovat samoja kuin muussa kauno- ja tietokirjallisuudessa. Lastenkirjallisuudella on lisäksi yksi vain sille ominainen alalaji, satu.

Tietokirjallisuuskin voidaan lajitella alalajeihin. Suomessa on käytössä seuraava luokittelu:

-tutkimuskirjallisuus, joita ovat väitöskirjat, monografiat eli opinnäytetyöt, ja muut tutkimusjulkaisut sekä tutkimusraportit

-oppimateriaalit, kuten oppikirjat ja harjoituskirjat

-hakuteokset eli kartastot, sanakirjat, tietosanakirjat, lääkärikirjat, matrikkelit sekä kalenterit

-asiaproosa, johon kuuluvat oppaat, yleinen ja lasten ja nuorten tietokirjallisuus, mielipidekirjallisuus sekä tietotekstit kuten uutiset, artikkelit, reportaasit ja henkilökuvat.

Oppaisiin kuuluvat erilaiset harrasteoppaat, keittokirjat ja matkaoppaat. Yleinen tietokirjallisuus tarkoittaa elämäkertoja, tietokirjoja, historiateoksia ja luontokirjoja. Mielipidekirjallisuus käsittää esseet, kritiikit, päiväkirjat, elämänviisauskirjat sekä muistelmat.

Maailma muuttuu, muuttuuko kirjallisuus?

 

Mihin kirjallisuuden lajiin kuuluvat kolumnit, sketsit, vitsit, pakinat tai blogikirjoitukset? Entä verkkoartikkelit tai digitaaliset oppaat? Vlogi, tosi-tv-konsepti tai somevideo? Sarjakuvakirja, autofiktio tai mainoselokuva? Entä blogikirjoituksista koottu kirja, suosittu webinaaritallenne tai huolella käsikirjoitettu ja videoitu puhe? Esimerkiksi Ted Talksit käsikirjoitetaan ja suunnitellaan todella huolella ja parhailla niistä on ollut kymmeniä miljoonia katsojia.

Digimaailman kirjoittajat ja julkaisijat eroavat ansaintalogiikaltaan ja toimintatavoiltaan perinteisistä kustantamoista, kirjailijoista ja julkaisijoista. Blogin, somevideon tai digioppaan julkaisemiseen ei tarvita lupia, sopimuksia, luokitteluja tai ISBN-koodeja. Kuka vaan voi teoriassa julkaista tuotoksensa. Lukeminen on usein ilmaista, koska sisällöntuotannon ja julkaisemisen lysti kustannetaan muilla tavoin. 

Digitaaliset artikkelit, oppaat, sometekstit, videot ja muut teokset ovat yksi osa tämän päivän ja huomisen kirjallisuutta, Kirjoitettua sisältöä, joka kertoo tarinoita, inspiroi, naurattaa, suostuttelee, neuvoo, opastaa, vaikuttaa, varoittaa tai puhuttelee. 

Antiikin aikaan kirjallisuuden lajit nimenneellä Aristoteleksellä olisi tässä vähän ihmettelemistä. 

 

Piditkö tästä jutusta?

Forrest Gumb, päähenkilö, vastustajat ja muut tarinasi tyypit, fiktion kirjoittaminen, Stoori, Kirjoittajakoulu

Päähenkilö, vastustaja ja muut tarinasi tyypit

Tarinassasi on aina oltava päähenkilö eli protagonisti. Hän on tarinasi keskeisin hahmo, jonka “muutosmatkasta” romaanissasi tai muussa fiktiivisessä tarinassasi on viime kädessä kyse. Päähenkilösi pyrkii tarinassasi johonkin tärkeään ja pelissä ovat hänen kannaltaan

Lue artikkeli
Kirjan kirjoittaminen vaatii suunnitelman

Kirjan kirjoittaminen bucket listalla? Näin pääset alkuun.

Kirjan kirjoittaminen tuntuu olevan yksi suosituimmista pitkäaikaisista unelmista täällä läntisellä pallonpuoliskolla. Se on selvästi yleisempi ja universaalimpi haave kuin vaikkapa pääosan näytteleminen elokuvassa, syöpälääkkeen keksiminen tai esiintyminen suurilla lavoilla. Amerikkalaisen Thriftbooksin 2021

Lue artikkeli
Myy sanoillasi netissä.
Lataa maksuton opas ja opi kirjoittamaan myyviä tekstejä nettiin. 
Lataamalla oppaan annat meille luvan liittää sinut postituslistallemme ja lähettää; sinulle oppaan lisäksi muita vinkkejä kirjoittamiseen.
Myy sanoillasi netissä. 
Lataa maksuton opas ja opi kirjoittamaan tehokkaita myyntitekstejä nettiin. 
Scroll to Top