Tervetuloa Kirjoittajakoulun Lukupiiriin

 

Loma ja kirja, ne kuuluvat yhteen. Samoin sohva ja kirja. Bussi ja kirja. Sänky ja kirja. Pokkarina tai kovakantisena, ei sen väliä. 

Kirja sopii paikkaan kuin paikkaan ja säähän kuin säähän. Laituriin, veneeseen, kotiin, mökillle, aurinkolomalle tai sadepäivien piristeeksi. 

Kirjan pitää olla kuitenkin se oikea. Peruskoulussa tylsien kirjojen lukemisesta saattoi saada kirjatoukan kunniamerkin, mutta ihmisen vapaa-aika on liian arvokasta tylsille kirjoille. Siksi kannattaakin metsästää tietoisesti hyvää lukemista, eritoten romaaneja. Niiden lukeminen on paitsi ihanaa, myös tutkitusti hyödyllistä. 

1)    Kirjan maailmaan uppoaminen auttaa irtautumaan arjen stressitekijöistä. Jo kuuden minuutin lukutuokio laskee tutkimusten mukaan stressitasosi alle kolmannekseen. Kirjan lukeminen poistaa stressiä jopa tehokkaammin kuin musiikin kuuntelu. Lukuhetken aikana syke laskee ja lihakset rentoutuvat. Nukahtaminenkin helpottuu. Televisio, läppärit ja muut sähkölaitteet vaikuttavat päinvastoin. 

2)    Romaanin lukeminen kehittää mielikuvitusta, luovuutta ja älyä, koska aivosi pääsevät hommiin. Joudut tulkitsemaan lukemaasi ja kuvittelemaan mielessäsi, miltä kirjan henkilöt ja paikat näyttävät. Hyvä romaani onkin aivoille kuin tanssitunti tai kuntosalitreeni. Mielen virkistykseksi kannattaa kokeilla erityyppisiä kirjoja. Dekkarien ahmija voi saada ihan uutta inspiraatiota hyvästä komiikasta tai draamasta.  

3)    Kirjan lukeminen kehittää keskittymiskykyä, sanavarastoa sekä kirjoitus- ja keskustelutaitoja. Niistä kaikista on tavallisesti hyötyä elämässä.  

Kirjasto on loistava paikka etsiä uusia lukukokemuksia, mutta onnekkailla on myös kotikirjasto omassa kirjahyllyssä. Kirjoittajakoulun Lukupiiristä saat hyviä kirjavinkkejä ja voit suositella omia lempikirjojasi muille. Ihania lukuhetkiä!

Scroll to Top